Díky své dobré skladovatelnosti je řepa vynikající zimní zeleninou. Bohužel, školní kuchyně mnohé z nás naučily, že červená řepa rovná se kompot, a z mnohých z nás tak vychovaly v podstatě řeposkeptiky. Řepa je však nejen zdravá, ale i velmi voňavá, chutná a barevně atraktivní.
Výborné jsou saláty ze syrové řepy, zejména kombinace křen -- červená řepa, můžeme používat i cibuli. Řepu můžeme ochutit citronem, olivovým olejem, zakysanou smetanou, jogurtem. Můžeme si z ní udělat pomazánku na chleba. Někdo má zase raději řepu vařenou. Můžete jí klidně nahradit i brambory a použít ji k masu jako přílohu nebo si upéct třeba "francouzskou řepu".
Zkrátka, ani v případě této potraviny se fantazii meze nekladou... Vězte, že při vaření řepy přitom dochází pouze k nepatrnému úbytku kyseliny listové, zachovává se i dostatek většiny vitaminů, včetně vitaminu C. Vařením naopak tělu umožníte využít více minerálních látek, protože vařením poškodíte buněčnou slupku, a tím uvolníte důležité minerální látky. Ideální je tedy způsoby úpravy řepy střídat: jednou si dát salát, podruhé si uvařit třeba boršč.
Velmi dobrá je například pečená červená řepa, kdy ji -- v podstatě neoloupanou -- jen umyjete a dáte péct do trouby. Připravíte si alobal, do něj
zabalíte řepu pokapanou olejem, položíte do pekáčku a dáte péct asi na dvě hodiny při teplotě 160 °C. Výsledná chuť je potom jakoby kouřová, je vlastně trošku lepší, než když vaříte řepu v páře. Řepa obsahuje přirozeně vysoké množství sodíku, proto do vody na vaření nepřidávejte sůl -- pokud to není nezbytně nutné. Vaříte-li starší řepu, pomůže dát na každý hrnek vody špetku soli a cukru pro oživení barvy a podporu sladké chuti.
Co možná nevíte
Milovníci alkoholu, pozor! Určitě víte, že nadměrné opíjení vede až k demenci, poruchám slinivky břišní a poškození srdečního svalu. Šťáva z řepy ovšem tkáně, které byly dlouhodobým působením alkoholu vážně poškozeny, obnovuje.
Barvivo z červené řepy se v průmyslu využívá k výrobě barviva zvaného
příznačně červeň řepná. V potravinářství se jím barví celá řada výrobků, včetně zmrzliny, lékořice, karbanátků a polévek.
A na závěr jeden chutný recept s tímto elixírem mládí: Řepa s žampiony
Čtěte také: Ukázka z knihy Pod pokličkou 4 - Aby tělo netrpělo