Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.11. 2024
Dnes má svátek Cecílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Egyptská kuchyně - Pohled do historie

23. 07. 2009 | Škola vaření

Díky dlouhé historii a poloze na spojnici mezi Evropou a Asií byla egyptská kuchyně silně ovlivněna arabskou a tureckou kuchyní, místy můžeme dokonce objevit i anglické či francouzské vlivy. Většinu těchto vlivů Egypťané přizpůsobili svým vlastním chutím a recepturám.

Základ staroegyptské kuchyně byl tvořen více než 40-ti druhy chleba a pivem. K dochucování chleba či jiných druhů pečiva nepoužívali Egypťané cukr. Jen bohatší vrstvy si mohly dovolit pečivo dosladit medem, ti z chudší používali datle a ovocné džusy. Chléb byl vyráběn ve více než 30-ti různých tvarech, nejčastěji však v podobě kulatého plochého bochníku nazývaného pita, který je dodnes základní složkou egyptského jídelníčku. Říká se, že Egypťané jako první objevili kvasnicový chléb.

Egyptská kuchyně - Pohled do historiePivo bylo Egypťany považováno za božský nápoj a pivovarnictví dosáhlo největšího rozvoje za vlády Ptolemaiovců, kdy se monopolním výrobcem piva stal stát. Tento národní egyptský nápoj byl vyráběn z bohatých úrod ječmene s přidáním koření za účelem zlepšení chuti.

Nedílnou součástí jídelníčku starých Egypťanů byla zelenina (hrách, fazole, salát, okurky, pórek) podávaná s olejovou či octovou zálivkou a také ovoce (fíky, datle, granátová jablka a hrozny), ze kterého si bohatší vrstvy mohly dovolit vyrábět vynikající víno. Víno bylo běžně vyráběno také ze švestek.

Běžně se konzumovalo rybí a drůbeží maso, jen při zvláštních příležitostech došlo také na poměrně drahé maso z ovcí a koz.

Staroegyptské jídlo bylo připravováno v jednoduchých hliněných hrncích za použití dřevěného náčiní a skladováno v nádobách. Konzervace masa a ryb ke skladování se prováděla metodou nasolení či sušení na slunci. Movitější rodiny si mohly dovolit svěřit péči o kuchyni služebnictvu a šéfkuchaři.

Čtěte také:

Egypt pro zamilované - vydejte se na romantickou cestu

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a ryb

Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a speciality

Cestujeme po Egyptě – nejzajímavější místa Káhiry (1. díl)

Cestujeme po Egyptě – nejzajímavější místa Káhiry (2. díl)

Cestujeme po Egyptě – Alexandrie a Horní Egypt

Zdroj: Egypt travel

Foto: Bertrand Gardel  Hemis.fr
Arnaud Chicurel  Hemis.fr

Notburga
ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ich kuchyna je fajnová naozaj
Obrázek uživatelky
profil
je to proste arabský svet
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles