Kvasnice mají léčivý, posilující účinek proti křivici, při těhotenství,
zvýšené tělesné činnosti, nervozitě, malátnosti, nechutenství, žaludečních
potížích, ba i při nečisté pleti a tvoření vředů.
I v dětském lékařství mají kvasnice význačné místo. Proto se doporučuje přidávat kvasnice jak do těsta, tak v malé míře (asi 10-30 g) do různých pokrmů. Kvasnice se mohou přidávat do všech polévek (kromě masových), omáček, k luštěninám, na pomazánky na chléb. Přidáním kvasnic pokrmy nemění svoji chuť. Přidáváme-li kvasnice do polévek, pak je musíme rozmíchat v trošce vody: na jeden litr polévky dáváme asi 2-3 dkg kvasnic.
Míšenku vléváme až do hotové polévky, krátce v ní povaříme a ihned
podáváme.
Přidáváme-li kvasnice do luštěnin, nebo zeleniny, postupujeme podobně.
Kvasnice samozřejmě kupujeme vždy zcela čerstvé.
Chuť mají slabě nakyslou a příjemně voní.
Droždová-kvasnicová pomazánka pro děti
50 g droždí
50 g dietního salámu
cibule
máslo
vejce
sůl
Na másle zpěníme cibulku, přidáme droždí a maličko osolíme.
Když se droždí rozpustí přidáme drobně nakrájený salám,
odstavíme a vmícháme vejce. Necháme dojít.
Nechat vystydnout a mazat na plátky veky ihned po udělání.
Droždová pomazánka s tvarohem
120 g droždí
100 g měkkého tvarohu
50 g měkkého salámu
50 g sýra na strouhání
olej
okurka sterilovaná
hořčice
strouhanka
mléko
pažitka
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí
a mícháme až zrůžoví. Podlijeme troškou mléka a krátce(!!!!) povaříme,
zahustíme strouhankou a maličko vydusíme. Do toho základu
vmícháme lžičku hořčice, nakrájený salám a okurku. Dáme do
mixéru, přidáme tvaroh a je-li třeba trošku mléka a rozmixujeme.
Mažeme na tousty, zdobíme strouhaným sýrem a jemně nasekanou
pažitkou kterou vůbec nešetříme.
Recept na zavářkové droždové knedlíčky do polévky
40 g droždí
1 vejce
1 cibule
lžička hl. mouky
3 stroužky česneku
sůl
pepř
majoránka
mléko
Droždí se umíchá vidličkou do hladka může se přidat lžička mléka
jde to snadněji, přidá se vejce, hl. mouka, nadrobno nakrájená cibule,
prolisovaný česnek, trošku osolí, přidá se pepř, majoránka,
zamíchá a je z toho hustá kaše. Tvoří se lžičkou malé knedlíčky,
které se ihned zaváří do vroucí vody. Minutu-dvě se povaří a hned podává.
ChytráŽena.cz