Něco o krevetách
Krevety patří do kmene korýšů a řadí se mezi nejoblíbenější mořské plody. Žijí v mořích a oceánech po celém světě a hlavními jejich producenty jsou Čína, Thajsko, Indie, Bangladéš, Austrálie a Brazílie. Jsou vynikajícím zdrojem proteinů a obsahují jen malé procento nasycených tuků, což z nich dělá vhodnou součást zdravého a dietního jídelníčku. Krevety dále obsahují velké množství kvalitních bílkovin, omega-3 mastné kyseliny, jód, selen, zinek, vápník, vitamín B12 a další tělu prospěšné látky.Někdy se u krevet setkáváme také s označením garnát. Mezi krevetami a garnáty je jistý fyziologický rozdíl, ale často se používají oba názvy, a to podle zvyklostí dané země. Krevety se dělí podle velikosti na tygří, obří, královské a gamby. Tygří jsou vhodné pro marinování a do salátů, obří jsou součástí hlavních chodů, královské se používají v teplé kuchyni a gamby se na rozdíl od ostatních servírují i s hlavičkou.
Ať si zvolíte jakýkoliv druh krevet, nikdy nepochybíte. Jejich maso je velmi jemné a chutná i dětem. Krevety se prodávají čerstvé, zmražené, konzervované, nevyloupané nebo vyloupané. Čerstvé krevety skladujeme v nejchladnější části lednice maximálně dva nebo tři dny.
Jak se krevety připravují
Velkou výhodou krevet je, že jejich příprava netrvá dlouho a jsou velice dobře stravitelné. Můžeme je smažit, grilovat, péct, nebo blanšírovat, ale pozor, vždy jen velmi krátkou dobu. Konzumujeme je ještě teplé, jsou tak mnohem lepší. Existuje velké množství receptů a každý chutná s krevetami velmi dobře. Oblíbené ingredience, které se k jejich přípravě používají, jsou česnek, bylinky, chilli a sůl. Krevety můžeme podávat se zeleninovým salátem, s opečenou bagetou nebo toastovým chlebem a s plátkem citrónu či limetky. Ke krevetám patří i různé omáčky např. sýrová, chilli, curry, tomatová či avokádová.Ve Středomoří se krevety grilují, oblíbená je zejména jejich úprava s česnekem. Bývají také součástí italských těstovin nebo španělské paelly, či různých pokrmů asijské kuchyně. V Evropě často dostanete na stůl i nevyloupané krevety ve skořápkách, ze kterých musíte maso teprve „vydolovat“. Není to ale tak složité jako u humra nebo langusty, protože skořápky krevet jsou mnohem křehčí. Na cizojazyčných jídelních lístcích najdete krevety jako prawn a garnáty jako shrimp (anglicky), Garnele (německy), crevette (francouzsky), scampo je výraz pro krevety a gambero pro garnáty (italsky). Jedí se klasickým příborem, z průběhu stolování proto nemusíte mít obavy. U nás v Čechách se v jídelních lístcích často setkáváme s oblíbeným předkrmem - krevetovým koktejlem.
Mořské potvůrky nám ale asi nejlépe chutnají při posezení v útulných restauracích přímořských letovisek, kde je místní kuchaři umějí skvěle připravit. K tomu báječná atmosféra dovolenkových dnů, podmanivého západu slunce, vlahý vánek, vzduch provoněný mořem a navíc skvěle a zdravě prostřený stůl, není to nádherná představa?
Krevety určitě ochutnejte, jsou opravdovou delikatesou!
evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz