Maso je důležitou částí našeho jídelníčku, obsahuje bílkoviny, vitamíny, nerostné látky a tuky. Množství bílkovin je závislé na druhu masa a množství tuku v něm. Čím je maso tučnější, tím méně obsahuje bílkovin.
Celkově je maso dobře stravitelné, záleží však na věku zvířete, druhu masa, doby odležení a kuchyňské úpravě. Nejlépe stravitelná jsou masa vařená, dušená a grilovaná. Hůře na tom jsou masa pečená a nejhůře smažená.
Maso před tepelnou úpravou omýváme vcelku pod tekoucí vodou. Ve vodě ho nemáčíme zbytečně dlouho, protože by se z něj vyluhovaly výživné látky. Až po umytí zbavíme maso kostí a šlach a podle potřeby meleme nebo krájíme.
Maso na pečení krájíme po vláknech na kusy o hmotnosti 1- 1,5 kg, po upečení krájíme přes vlákno. Na guláše a perkelty krájíme na stejné kostky. Řízky a kotlety krájíme na tloušťku 1- 2,2 cm, bifteky by měly být silné 4 cm. Na mletá masa můžeme použít i méně hodnotná masa.
Hovězí maso
Je sytě červené barvy, rozdělujeme ho podle jakosti a způsobu kuchyňské úpravy.
1. jakost = zadní, kvalitní maso
svíčková - dlouhý pruh masa, ležící uvnitř pod hřbetem, je to nejkvalitnější část masa; používá se rychle upečená na přípravu minutek (bifteků), za syrova na tatarský biftek a také pečená
kýta – dělí se na vrchní a spodní šál, velký a malý ořech; můžeme ji dusit, péct i vařit, děláme z ní řezy, plátky a závitky, k přípravě minutek se hodí jen mladé maso narůžovělé červené barvy
plecko – hodí se na přípravu gulášů, na vaření, pečení i dušení
nízká roštěnka – je vhodná k přípravě minutek a na pečení
vysoká roštěnka – připravují se z ní roštěnky a pečeně
2. jakost – přední, méně kvalitní maso
krček - hodí se na vaření a dušení
kližka – je část přední nebo zadní nohy; připravují se z ní guláše a krájené dušené jídla
hrudí s žebrem – je nejlepší na vývary a dušení
bok - používá se na mletí a na vývary
koleno a oháňka – jsou dobré na vaření a k přípravě polévek
kosti – k přípravě kvalitních vývarů
Vyzkoušejte osvědčené recepty s hovězím masem ze stránek CHŽ:
Výborné hovězí plátky na česneku
Cikánské hovězí s rajčaty a smetanou
Jimas - čtenářka
ChytráŽena.cz