Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebojte se zvěřiny, je zdravá

24. 01. 2013 | Škola vaření

Ke zvěřině mají mnozí z nás nepříliš kladný vztah ať už daný okolnostmi způsobu získání zvěřiny – lovem, anebo společností – předsudky.

Pod pojmem „zvěřina“ se rozumí všechny poživatelné části těla zvěře. Ty zahrnují kromě vlastní svaloviny – masa, také poživatelné vnitřní orgány, jako jsou plíce, srdce, játra, ledviny, slezina, jazyk a mozek, dále kosti jako základ pro omáčky a polévky, krev pro její tradiční použití, ale za určitých okolností také střeva a žaludek, které slouží jako obaly pro speciální výrobky.

Maso zvěřiny má podobné složení jako maso jatečních zvířat. Má poměrně vysoké procento bílkovin a méně tuku, přičemž většinou nejde o tuk uložený ve svalovině, ale pod kůží a na vnitřních orgánech. Z minerálních látek obsahuje zvěřina zejména vápník, fosfor a železo. Z vitamínů je nejvíce zastoupena skupina vitamínů B. Zvěřina má na rozdíl od masa jatečních zvířat jemnější svalová vlákna a maso většiny druhů je probarvenější až temně červené.

maso - zvěřinaMá specifickou chuť i aroma, patří mezi masa dietní. Vlastnosti a složení masa zvěřiny jsou ovlivňovány vnějšími a vnitřními vlivy, zejména druhem, pohlavím, stářím, životním prostředím a způsob jejího získávání stejně jako správné ošetření a uskladnění.

To, že se zvěřina získává lovem, je mnohem humánnější, než získávání kuřecího, vepřového nebo hovězího masa. Zvěř žije ve volné přírodě a díky tomu není stresována při chovu v malých prostorech a ani při přepravě cestou na jatka, což je pak znát na kvalitě masa. Tím, že je u zvěře její rychlé zpracování, zachovává si veškeré výše uvedené vlastnosti.

Zvěřina se dá upravovat na nepřeberné množství způsobů. Pokud máte obavy, že ze zvěřiny jste nikdy nic nevařili a že ji nedokážete dobře uvařit, vůbec nezoufejte. Každý určitě dělal klasické steaky. Pokud jste je dělali z vepřového nebo hovězího, mohlo se stát, že byly „tužší“. Maso ze zvěřiny je křehké, rychle hotové a měkké (pokud ovšem nekoupíte nebo nedostanete maso z nějakého hodně staršího kusu). Stačí sůl, pepř, paprika, k tomu vhodná příloha a vínečko a slavnostní večeře je na stole.

V dnešní době už ani není cenově nedostupná, takže by se alespoň dvakrát měsíčně měla zařadit do Vašeho jídelníčku. Stačí ochutnat a zbavit se předsudků.

Tucka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlas s radkou,jěště tak mít dodavatele,nejlepší by byl myslivec v rodině Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ještě mít jak získat zvěřinu
Obrázek uživatelky
profil
řízky z divočáka, byly daleko lepší než vepřové.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem už párkrát ochutnala, ale mám radši "klasiku"
Obrázek uživatelky
profil
Miluji kančí guláš a srnčí svíčkovou Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles