Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravda o tucích

5. 08. 2009 | Škola vaření
Všichni se s nimi setkáváme každý den. Máme je v oblibě, ale přitom z nich máme špatné svědomí. Většinou s nimi zacházíme intuitivně, protože neznáme jejich složení, ani účinek. Tuky mohou škodit, ale i pomáhat!

Tento závěr vyplynul z mezinárodního setkání odborníků „Tuky v potravě a kardiovaskulární onemocnění“, které se uskutečnilo v Barceloně za účasti předních lékařů. Za Českou republiku se exkluzivního setkání zúčastnil prof. MUDr. Richard Češka, CSc., předseda České společnosti pro aterosklerózu a České internistické společnosti.

„Pouze 29 % Čechů ví, že tuky s obsahem nasycených mastných kyselin (máslo, šlehačka, vnitřnosti, tavené sýry apod.) jsou pro ně špatné. Informaci, že potraviny obsahující omega 3 mastné kyseliny (rostlinné Pravda o tucícholeje, kvalitní margaríny z nich vyrobené, semínka a ořechy, rybí tuk, majonézy), které patří do skupiny tzv. esenciálních mastných kyselin, prospívají našemu zdraví a jsou v každodenním jídelníčku nezbytné, ví 37 % z Čechů. To je bohužel v porovnání s ostatními 15 evropskými zeměmi, kde průzkum probíhal, slabý výsledek,“ uvedl prof. Češka.K zajímavým výsledkům patří např. to, že si dokonce 60 % všech dotázaných myslí, že tuky by měly tvořit méně než 15 % doporučeného denního příjmu energie. Pouze 29 % dotázaných Čechů pak ví, že tuky s obsahem nasycených mastných kyselin jsou pro ně „špatné“ a 21 % že tuky s obsahem vícenenasycených mastných kyselin jsou „dobré“. Informaci o tom, že omega 3 (které patří spolu s omega 6 do skupiny nezbytných esenciálních mastných kyselin) řadíme mezi tzv. „dobré“ tuky, má pouze 37 %.

Onemocnění srdce a cév, se kterými důsledky nesprávné konzumace tuků souvisí, je u nás příčinou každého druhého úmrtí. Jednoduchý recept na prevenci je hlídat si správné složení jídelníčku a dostatečný pohyb. Že to funguje, se prokázalo v Severní Karélii, kde se od 70. let dosud snížila úmrtnost na tato onemocnění o 80 %. A to pouhou změnou životního stylu – zejména změnami složení tuků (preference rostlinných olejů a tuků z nich vyrobených), nekuřáctvím a zvýšenou fyzickou aktivitou a snížením konzumace soli.

Záměna živočišných tuků za rostlinné měla největší vliv. „Konzumace ‚špatných‘ tuků nebolí a není vidět – ‚hříchy‘ se ale sčítají a výsledek péče o vlastní zdraví se sečte bohužel na jednotce intenzivní péče,“ shrnuje lakonicky důvod, proč se o stav svého srdce, mozku a cév prostřednictvím svého jídelníčku starat, místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů při České asociaci sester Tamara Starnovská. „Na hodování většinou nejste sami, na boj s jeho důsledky ale ano,“ dodala. Přidává pár tipů, jak s péčí o vlastní zdraví jednoduše začít třeba hned: snídaně má zahrnovat celozrnné výrobky s „dobrým“ tukem – kvalitním margarínem s vhodným složením mastných kyselin, při přípravě jídel používat tuky vyráběné z rostlinných olejů, do zeleninových salátů přidat lžíci kvalitní majonézy.

Tímto způsobem se do organizmu dostanou „dobré“ esenciální mastné kyseliny, aniž by došlo k významné změně stravovacích zvyklostí. „Kvůli omega 3 kyselinám nemusíme rabovat světové oceány a jíst hromady ryb – hledejte tyto kyseliny i v jiných potravinách, které jsou na ně bohaté - namažte si chleba kvalitním rostlinným tukem. Toto řešení navíc vyhovuje i dětem,“ dodává.

Pro ty, kteří se mají rádi a chtějí si užít kvalitní život, je tematika podrobně vysvětlena – spolu s názory předních českých lékařů a odborníků na výživu – na stránkách Zdravý kořínek.cz Na stránkách je k dispozici interaktivní test znalostí, který rychle odhalí znalosti i slabá místa – a zároveň vše přehledně vysvětlí.

Čtěte také:
Olivový olej - nejcennější dar z přírody
Co všechno musím dopřát svému tělu, aby dobře fungovalo?
Co jíst, když bojujeme s obezitou?


Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jo hezky napsané,ale ty chutě...
Obrázek uživatelky
profil
když my jsme národ s výbornou knedlíkovou kuchyní, taková svíčková na smetaně nebo šťavnatá vepřová se zelím SmajlíkSmajlíkTo jinak nejde než hřešit,ale je problém donutit se k pohyhu, v tom jsme líní.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles