Přišel čas čerstvé a voňavé zeleniny, využijte toho a vychutnejte si zdravé zeleninové období se vším všudy. Začněte přípravou nejrůznějších salátů, vyzkoušejte „vegetariánské“ grilování, pikantní zálivky. Pohrajte si a časem si zvyknete doplňovat každé jídlo porcí zeleniny.
Tip!
Nastrouhejte najemno mrkev, cibuli a hlávkové zelí a zalijte smetanou (může být zakysaná i sladká, případně jejich kombinace) smíchanou s pepřem a solí.
Co v žádné kuchyni opravdu nesmí chybět? Sada kvalitních nožů. Nikomu určitě není příjemné krájet maso či zeleninu tupým nožem.
Tip!
Nakrájejte na plech veškerou zeleninu, kterou máte rádi a navíc je doma v ledničce. Mrkev, lilky, cukety, papriky, pór, cibuli, brambory… Posolte, pokapejte olejem (nejlépe olivovým), posypte kořením na grilovanou zeleninu nebo bylinkami podle chuti a dejte péct do trouby. Pečte tak dlouho, až všechna zelenina změkne. Skvělá je samotná i jako příloha k masu!
Česnek byl, je a bude nedílnou součástí české kuchyně. Netrapte se s jeho krájením najemno obyčejným nožem - pořiďte si kráječ!
Tip!
Nakrájejte česnek a vmíchejte do bílého jogurtu (může být smíchaný s trochou zakysané smetany nebo majonézy). Osolte a podávejte jako dip k čerstvé zelenině nakrájené na proužky.
Nabírání salátu může být občas trochu oříšek – salát padá všude, jen ne tam, kam má. Se speciálními kleštičkami je tento problém ovšem vyřešen! Využijete je ale i při grilování nebo obracení pokrmů na rozpálené pánvi.
Tip!
Kleštičkami na salát můžete zkrotit například salát z nezbedné rukoly – ten připravíte tak, že lístky rukoly smícháte se zálivkou připravenou z bílého jogurtu a nastrouhaného plísňového sýru (niva, gorgonzola).
Grilovat můžete i bez zahrady či terasy – stačí zakoupit domácí kontaktní gril. Na rozdíl od milovníků venkovního posezení můžete grilovat za každého počasí!
Tip!
Nakrájejte lilek na velmi tenké plátky, nasolte, potřete olivovým olejem, případně česnekem. Ogrilujte a do každého plátku hotového lilku vložte kousek sýru feta smíchaného s čerstvým rozmarýnem. Dejte ještě na chvíli dopéct a poté podávejte s opečeným chlebem.