Egyptská kuchyně a stolování mají svoji specifickou kulturu. Podobně jako v některých zemích v oblasti Středozemního moře a Blízkého východu představuje podávání jídla tradiční rituál, který hraje důležitou roli v každodenním životě Egypťanů. Pro egyptskou kuchyni je typická dlouhá a pečlivá příprava jídla o několika chodech, které se podávají všechny najednou. Následuje pomalé hodování, které si Egypťané dlouze vychutnávají spolu s šálkem čaje ve společnosti rodiny či přátel.
Stolování v Egyptě se výrazně liší od evropského způsobu servírování jídel a jednotlivých chodů. Egyptská tabule musí obsahovat pestrou nabídku teplých i studených pokrmů, díky jejichž množství a rozmanitosti se každé usednutí za jídelní stůl stává hostinou.
Na tabuli nikdy nesmí chybět kmín, sůl, chléb a rýže. Stejně tak jako v Evropě i zde se jídlo servíruje v několika chodech, rozdíl je však v tom, že zde jsou všechny chody podávány na stůl současně, aby si každý ze stolujících mohl vybrat a zkombinovat pokrmy podle své vlastní chuti.
Předkrmům se v Egyptě říká mezze a jsou jimi většinou zeleninové saláty, které nemají s těmi evropskými nic společného. První chod tvoří polévky nebo rýžové a zeleninové pokrmy.
Klasické polévky nejsou v Egyptě tak rozšířeny jako u nás, nicméně často se můžeme setkat s typickou egyptskou polévkou Molochela (která chutí připomíná polévku ze špenátových listů), nebo s čočkovou polévkou (připravenou z červené čočky rozmíchané na hustou kaši a dochucenou kmínem a citrónem). Hlavním chodem bývá většinou hovězí či jehněčí maso, drůbež a ryby.
Pokud někdy budete mít štěstí a navštívíte při své cestě po Egyptě stověžatou Káhiru s křivolakými uličkami nebo třeba výstavní Alexandrii, určitě se nechte zlákat kouzlem některé domácí restaurace a podlehněte výjimečným orientálním chutím a vůním, jejichž pestrou paletu vám nabízí všechny tradiční mistrovsky připravené pokrmy.
A nezapomeňte: v Orientu si lidé popřejí dobrou chuť teprve po jídle: haní an!
Čtěte také:
Egyptská kuchyně - Pohled do historie
Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a speciality
Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a ryb
Průvodce Egyptskou kuchyní – nápoje a dezerty
Cestujeme po Egyptě – Sinaj a Rudé moře
Cestujeme po Egyptě – Krásy pouště
Cestujeme po Egyptě – Sedm tipů pro milovníky dobrého jídla a pití
Zdroj: Egypt travel
Notburga
ChytráŽena.cz