-Komerční sdělení-
Taky si každý rok lámete hlavu nad tím, jak originálně obdarovat své blízké? U dětí to většinou nebývá zas až takový problém. Co ale s někým, kdo „nic nechce, nebo nic nepotřebuje”? Což takovému člověku dát něco dobrého na zub? Autorky Velké svačinkové bichle pro vás připravily 5 tipů – receptů na jedlé dárky, které jako když najdete nejen na Vánoce.
Ještě než se dostaneme k receptům samotným, pojďme si říct, proč vlastně takový jedlý dárek připravit? “Jejich nesporným benefitem je to, že dárek se dá sníst, ale hlavně jej připravujeme s daleko větší pozorností a většinou i láskou, což je esence, kterou kupované dárky úplně splňovat nebudou. Co se týče ceny přípravy, tak záleží především na typu dárku, který vyberete. Některý vás může vyjít i levněji, než kdybyste ho kupovali v obchodě. Nicméně nic nenahradí kvalitu, takže je dobré počítat s tím, že například taková příprava domácího vaječného likéru něco stát bude. Jeho kvalita ale rozhodně stojí za to a obdarovaní to určitě ocení,” popisují autorky Velké svačinkové bichle.
• Jemná játrová paštika
500 g vepřového bůčku
500 g drůbežích nebo vepřových jater
100 g libové slaniny
2 vajíčka
2 špetky soli (10 g)
1 špetka červené papriky (5 g)
1 špetička mletého zázvoru (0,5 g)
1 špetka mletého pepře (1 g)
1 hřebíček
1 cibule (100 g)
2 lžíce sádla (40 g)
50 g másla
Tato jemná játrová paštika stojí za každou minutu přípravy. Jen těžko se jí vyrovná lecjaká kupovaná kolegyně.
Připravíme si vepřový bůček, který osolíme, opepříme a dáme péct do trouby na 200 °C a to dokud nebude krásně zlatý. To může trvat přibližně 30–40 minut.
Bůček je upečený, játra připravená, takže vše dáme do mixéru společně s vajíčky, solí, paprikou, troškou zázvoru, hřebíčkem a na kostičky nakrájenou slaninu. Rozmixujeme buď úplně dohladka, nebo můžeme nechat kousky masa. Zde je to hlavně na vašich chuťových preferencích. Tuto směs nandáme do zapékacích mističek (cca 200 ml), přidáme máslo a necháme zapéct cca na 30 minut. Pokud skleničky na zapékání nemáte, můžete si paštiku upečenou v pekáčku přendat do skleniček. Jen je potřeba je velmi dobře napěchovat, aby se uvnitř neudělaly vzduchové bubliny a ještě navrch dáme rozpuštěné máslo.
Necháme vychladnout a báječný dárek je připravený
• Arašídové máslo
1 kg nesolených arašídů
1 špetka soli (5 g)
Opravdu budete potřebovat vlastně jen dvě ingredience, a také sklenice na uskladnění.
Vezmeme neosolené arašídy, které orestujeme nasucho v pánvi a to přibližně 5 minut. Průběžně je prohazujeme.
Připravte si mixér (čím kvalitnější a s lepším výkonem, tím líp) nebo food procesor a opečené arašídy do něj nasypte a přidejte malou špetku soli. Pak celou směs mixujte a mixujte. Nejprve se vytvoří drcená arašídová směs, pak kaše, která postupně začne krémovatět (to je tím, jak se uvolní olej z arašídů) a až budeme tím krásně táhnoucí se hmotu, lesknoucí se, tak jsme v cíli.
Krém přendáme do skleniček a je to.
• Nakládané tvarůžky
200 g olomouckých tvarůžků
100 g naložených sušených rajčat i s nálevem
100 g zelených oliv
5 stroužků česneku (25 g)
1 větší cibule (klidně i červená) (100 g)
olivový olej pokud nevystačí z naložených rajčat
Cibuli si nakrájíme na tenké plátky, česnek můžete buď prolisovat nebo nakrájet rovněž na tenké plátky. Olivy slijeme a rajčata připravíme i s nálevem. Tvarůžky si také připravíme k ruce. Autorky Velké svačinkové bichle je nekrájí, protože jim jejich velikost přijde ideální.
Sklenice používejte zásadně čisté, poctivě vymyté horkou vodou a šetrně usušené dnem vzhůru na čisté utěrce. Na dno sklenice dáme trošku papriky, olivy, rajčata a tvarůžky. A pak další vrstva, a další vrstva, další a další. Česnek si promícháme s nálevem z rajčat a prolijeme jím připravené tvarůžky. Pokud nálevu není dost, přidáme ještě olivový olej.
Zavřeme víčkem a necháme odpočívat alespoň 3 dny v lednici. Takto budou naprosto výtečné.
• Domácí kimchi
1 menší pekingské zelí (300 g)
1 pórek (200 g)
3-4 jarní cibulky (100 g)
2 mrkve (200 g)
200 g ředkviček
½ červeného zelí (500 g)
Na pastu
40 g čerstvého zázvoru
1 chilli paprička popř. dle odvahy
10 stroužků česneku (50 g)
2 lžíce rybí omáčky (40 ml)
2 lžičky krupicového cukru
Na zálivku
3-4 nové koření
5 celých pepří
3 bobkové listy
40 g mořské soli
cca 1 l vlažné vody
Kimchi je jednou z nejzdravějších pochoutek, které sobě nebo svým blízkým můžete dopřát. Vůbec se nebojte přípravy, protože není až tak složitá, jak by se mohlo zdát.
Připravíme si čínské zelí, červené zelí, ředkvičky, můžou být i kedlubny, pokud máte, jarní cibulky a mrkev. Zelí si nakrájíme na příjemně velké plátky. “Co to znamená? Já mám daleko radši kimchi jemnější, takže jak čínské, tak i červené zelí krájím spíše nadrobno. Někdo naopak spíše preferuje větší kusy třeba 5 cm široké,” popisuje Pavlína Mähringová, spoluautorka Velké svačinkové bichle.
Jarní cibulky, ředkvičky a mrkev nakrájíme na tenké plátky. Vše dáme do velké mísy – ač to na první pohled vypadá, že všeho bude obrovské množství, tak se neděste. Tím, že budeme zeleninu mačkat, povolí a zmenší objem. Zeleninu v míse prsty dobře promačkáme, aby zkřehla. A jdeme na pastu.
Pokud máte hmoždíř, použijte ten. Alternativou může být i mixér popřípadě pečlivé nasekání nožem. Všechny ingredience nakrájíme, nasekáme nebo rozmačkáme na pastu. Česnek rozetřeme společně se solí, cukrem a také chilli papričkou. Dochutíme rybí omáčkou. Zde pozor - hlavně si už nesahejte nikam do očí, nosu, uší. Směs by mohla velmi nepříjemně pálit. Pastu přidáme do zeleniny a rukama ji dobře zapracujeme do zeleniny. Kimchi přendáme do sklenic, pěkně ho tam napěchujeme a necháme alespoň 3 cm prostoru na to, aby mohlo kimchi kvasit a abychom mohli vše prolít nálevem. Nálev připravíme tak, že smícháme vlažnou vodu společně s novým kořením, pepřem, celými bobkovými listy a také se solí. Měl by být příjemně slaný. Dolijeme ho do sklenic a ty zavřeme, ale neutahujeme. Jen je lehce přivřeme. Sklenice necháme na místě o pokojové teplotě (teplota by neměla být nižší než 20°C) – ideálně třeba někde na dřezu, kdyby se kimchi rozhodlo, že vám přeteče ze sklenice.
Kimchi kvasí vlastně velmi rychle – 2-š dny a máte hotovo. Poté sklenice můžete utáhnout a obdarovávat.
• Sladkokyselá chilli omáčka
Množství: 4 sklenice cca 250 ml
100 ml rýžového octa
1 lžíce kečupu (20 g)
2 lžíce vody (20 ml)
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce kukuřičného škrobu (10 g)
3 červené chilli papričky (20 g)
3 stroužky česneku (15 g)
Sladkokyselá chilli omáčka je báječným doplňkem mnoha pokrmů – hlavně masa. Příprava není složitá a dárek bude jedna báseň.
Do mixovací nádoby dáme všechny ingredience kromě škrobu – třtinový cukr, ocet, kečup, sůl, vodu, chilli (dejte spíše méně, po ochutnání klidně dodejte) a česnek. “Tuto směs rozmixujeme do hladka, případně, pokud chcete cítit kousky chilli, nechte jemné kousky. Pro opravdové chilli gurmány se nebojte chilli jen nasekat na hrubo a přidat až po rozmixování základní směsi,” doporučuje Veronika Břicháčková, spoluautorka Velké svačinkové bichle. Směs přendáme do rendlíku a vaříme na mírném plameni přibližně 20 minut a to bez pokličky. Směs začne postupně získávat krémovou konzistenci, takže ji nezapomeňte průběžně promíchávat. V této fázi opatrně přisypeme škrob a metličkou dobře rozmícháme. Necháme ještě 5 minut vařit. Pak už ji jen přendáme do skleniček, opatrně zavřeme a necháme vychladnout.