Potřebujeme: 2 pytlíky cibulových slupek, lžíci octa, syrová vajíčka pokojové teploty, hrnec, vařečku a kousek slaniny.
Cibulové slupky je třeba sbírat dostatečně dlouhou dobu dopředu. V případě potřeby je možné je i usušit na topení a skladovat ve spíži až do Velikonoc. V případě krajní nouze seženete potřebné množství i v supermarketu – na dně bedniček s cibulí. Nakupte zkrátka pár kusů cibulí a do pytlíku nacpěte co největší množství cibulových slupek. Pokud chcete mít vajíčka spíš dočervena, volte slupky z červené cibule.
Slupky nasypte do starého hrnce (protože tu barvu z něj už nedostanete), zalijte vařící vodou, tak aby hladina vody byla asi 3 cm nad slupkami. Přidejte lžíci octa a vařte 20 minut. Během vaření párkrát promíchněte. Poté slupky přeceďte (mohly by na vajíčkách zanechat nevzhledné fleky) a do obarvené vody ponořte vajíčka.
Pro krásný odstín stačí 15 minut, ale pokud chcete mít vajíčka krásně sytě zbarvená, nechte je ve vývaru i přes noc. Taková vajíčka už ale nebudou k jídlu. Vajíčka poté vyndejte a opatrně je okulte od přebytečné barvy na starém ručníku nebo utěrce. Pozor! Čerstvá barva se velmi snadno setře.
Na závěr je vyleštěte kouskem slaniny a nechte zaschnout. V případě nouze je možné použít i pár kapek rostlinného oleje.
Notburga
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz