Jak poznáme zralý ananasový plod?
Zralý plod poznáme podle typické vůně, pevné slupky a zelených lístků. Čím jsou šupiny na slupce více vypouklé, tím je ananas aromatičtější.
Ovoce, které by nemělo chybět v našem jídelníčku.
Pro svůj vysoký obsah vitamínů a nerostných látek. Ananas obsahuje až 90% vody. Zbytek tvoří vitamíny B, C, provitamin A, draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek, železo a důležité kyseliny. Ananas má málo sodíku. Hlavně ale obsahuje biotin, enzym bromelin a mangan!
A co všechno dokáže ananas? Skoro všechno!
- Chrání před osteoporózou.
- Přispívá ke krvetvorbě.
- Odvodňuje organismus.
- Spaluje tuky, výborný při dietě.
- Čistí a odlehčuje střeva.
- Chrání žaludeční sliznici.
- Působí protizánětlivě, podobně jako léky.
- Působí jako životabudič.
Čerstvá ananasová šťáva
Jestliže trpíte horečkami a depresemi, určitě byste měli pravidelně pít ananasovou šťávu.
Ananasová dieta
Ananas patří mezi nejznámější a nejúčinnější spalovače tuků. Právě díky tomu je součástí spousty diet. Při hubnutí se používá pouze čerstvý ananas. Při této dietě musíte vypít nejméně 2 l čisté vody. Tento druh ovoce je při dietách velice oblíbený.
Žádoucí rostlina pěstitelů
Atraktivním vzhledem a příjemnou chutí svých plodů se ananas stal v našich podmínkách také žádoucí rostlinou pěstitelů. Můžeme si ho vypěstovat ve skleníku nebo také doma v bytě.
Rostlinu si můžeme vypěstovat použitím vrcholové růžice plodu. Odlomíme ji, pečlivě odstraníme zbytky dužniny, ránu zasypeme dřevěným uhlím a na vzdušném a teplém místě necháme zaschnout. Brzy se objeví krátké kořínky. Růžici poté vtlačíme do rašelinové zeminy asi do hloubky 2 cm a čekáme, až zakoření. Při zakořeňování potřebuje růžice teplotu asi 25 stupňů C. V zimě by se teplota měla pohybovat v rozmezí od 14 do 18 stupňů.
Kuchyňské použití ananasu
Využití ananasu je opravdu veliké. Má velmi příjemnou chuť a pěkně voní. Velice dobře se uplatní ve studené i teplé kuchyni, a to i při přípravě sladkých i slaných jídel. Při přípravě různých druhů mas, hlavně pečených. Můžeme ho jíst čerstvý, kandovaný či sušený. Vyrábí se z něj šťáva, džus, kompot či marmeláda. Oživíte s ním různé druhy desertů, koláčů, dortů, pohárů a salátů. Skvěle se hodí na ozdobu při různých hostinách ovocných a alkoholických koktejlů.
Ananas je právem označován králem ovoce, pro svou neobyčejně lahodnou chuť a vynikající vůni. Málo kdo tomuto ovoci odolá. Výhodu je, že na našem trhu jsou ananasy k dostání po celý rok.
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz