Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.09. 2024
Dnes má svátek Matouš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chrápající obr Máza

7. 08. 2022 | Česká republika

Minulý týden jsme kousek od Liberce pár dní hlídali našeho vnoučka, a tak jsme vymýšleli, kam s rok a třičtvrtě starým dítětem jet.

Vzpomněla jsem si, že zde na náš web Chytrá žena kamarádka kdysi dávala fotografie nějakého obra, tak jsem ji telefonicky oslovila a poptala se, kde se toto místo nachází.

Je to v Lesoparku Horka, kousek od Světlé pod Ještědem, poradila mi. A tak jsem hledala v mobilu na internetu a místo se mi fakt líbilo.

Druhý den jsme si vyzvedli Vojtíka u dcery a vydali se s ním na výlet. Jeli jsme přes kouzelné Kryštofovo Údolí, Křižany a Osečnou směr na Světlou pod Ještědem.

Vojtík nám v autě usnul, a proto jsme jeli pomalu a kochali se krásnou přírodou, výhledem na Ještěd ze všech stran, až jsme dojeli do Rozstání. Zaparkovali jsme auto pod golfovým areálem a s již probuzeným vnoučkem jsem se vydali za spícím a prý i chrápajícím obrem.

Obra nelze minout nejen kvůli tomu, že se nachází hned u vstupu do Lesoparku Horka. Ale kdo by přehlédl třímetrová chodidla zhruba třicet metrů dlouhého ležícího obra. Betonový odlitek se vskutku obřím břichem, rukama i hlavou je vybavený pohybovými a hlukovými senzory. Stačí se k soše přiblížit a obr začne hlasitě chrápat. A pokud mu návštěvníci zařvou do ucha, obr na ně dokonce i promluví. Řekne třeba: „Co se to děje?“ nebo „Proč mě budíš?“ anebo „Nekřič mi do ucha! Nejsem hluchej!“.

Jen jsme došli k samotnému obrovi, ten začal mluvit a Vojtíkovi se to moc líbilo. Pořád chodil a volal do všech možných otvorů Halo, halo. Tím chtěl říci: „Haló, obře, probuď se.“ Ale takto ještě mluvit neumí.

O původu obra Mázy vypráví báje, podle které zde Máza žil spolu s obrem Vackem a rozhodli se v Podještědí mezi nynějšími obcemi Rozstání, Javorník a Modlibohov postavit horu, která by jim umožňovala výhled do kraje. Měli však málo kamení, a tak začali rozebírat čedičovou zeď, kterou postavili čerti. A zatím co Vacek čertím hrozbám ustoupil, obr Máza ve stavbě pokračoval, až znaven usnul a nejmocnější ze všech čertů ho nechal zkamenět.

Báje o obrech, čertech i zajímavé vlastivědné povídání najdou návštěvníci lesoparku na několika cedulích. Ty lemují zvířátky značené stezky, na kterých jsou kromě rozcestníků také tabule plné matematických úloh, logických hádanek i poučných zajímavostí. Návštěvníky zabaví i pohádková, vlastivědná nebo dospělácká abeceda. Celkem je v lese na pět set úloh. Ale také amfiteátr, kde se hrají malá divadélka a kde si děti můžou pustit audio pohádku a dospělí třeba zase klasickou hudbu.

V Lesoparku Horka přibývají každým rokem další atrakce. Už teď můžete bloudit v labyrintu ze dvou tisíc smrčků, vylézt do domečku na stromě nebo dokonce na rozhlednu na vršku. Odpočinout si můžete v několika dřevěných domcích nebo se naopak unavit v nízkém lanovém centru. 

Kousek od zábavně poučného areálu je restaurace a několik golfových aktivit.

Výlet za obrem Mázou doporučuji, a když už s dětmi pojedete přes Kryštofovo Údolí, i zde najdete místo vhodné pro trávení času s dětmi, ale o tom zase v příštím článku.


Lenig - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Chrápající obr Máza:

Chrápající obr Máza
Chrápající obr Máza
Chrápající obr Máza
Chrápající obr Máza
Chrápající obr Máza
Chrápající obr Máza
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výlet jste měli..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný výlet i fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jsem moc ráda, že se vám výlet s vnoučkem vydařil a že se malý obra nebál.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles