Led byl pro naše předky cenným a důležitým zbožím, a to nejen pro průkopníky bruslení. Třetí série magazínu o dovednostech našich předků. Režie pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli – Led V. Karas (Premiéra)
Obkládání potravin anebo soudků s pivem ledovými kvádry bylo kdysi dávno jediným způsobem, jak uchovat zlatý mok správně vychlazený a potraviny čerstvé. Tohle platilo především pro majitele hostinců a po ledu byla obrovská poptávka. O jeho dodávky se starali ledaři, muži otužilí, drsní a zvyklí na těžkou dřinu.
Obkládání potravin anebo soudků s pivem ledovými kvádry bylo kdysi dávno jediným způsobem, jak uchovat zlatý mok správně vychlazený a potraviny čerstvé. Tohle platilo především pro majitele hostinců a po ledu byla obrovská poptávka. O jeho dodávky se starali ledaři, muži otužilí, drsní a zvyklí na těžkou dřinu.
Vypravíme se po stopách tohoto zaniklého řemesla. Samozřejmě opět sáhneme do babiččina bylinkového receptáře. Jako sladké překvapení si pak vyrobíme klasickou mraženou lahůdku. A vyzkoušíme, jak se jezdilo na bruslích řečených šlajfky.
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli – Led můžete sledovat 22. 3. 2020 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize