|
Když se řekne koláč, okamžitě se mi vybaví pouťový koláč, co peče mamka, teta, babička... tenké těstíčko, něm spoustu tvarohu po celé pološe, na něm nazdobené motivy z povidel a máku... v máku a povidlech vložené mandličky pokrájené na čtvrtky, na tvaroh položeno pár rozinek, okraj potřený vajíčkem, aby byl krásně zlatý, ale ne moc široký, maximálně jako nehet na malíčku. Koláč po upečení politý smetanou, pocukrovaný... Zkrátka koláček, který se po ukousnutí rozplyne v puse jako dort, lehký jako pírko, nepřeslazený, chuťově vyvážený, rozhodně ne suchý a drobivý, jako vypadá tenhle koláč. S ním si někdo takovou práci nedal. Když už je udělané těsto a připravené náplně, stálo by za to se s tím pomazlit. Ale rychle, aby těsto moc nevykynulo a koláč zůstal krásně nízký. Tenhle koláč vypadá jako kupovaný. Mně by neoslovil, ale kdo nezná ty naše koláče (o mnoho přichází), věřím, že mu takováhle vysoká buchta možná chutnat bude. |