Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak jsem začala podnikat

27. 08. 2016 | Finance
-Komerční sdělení-

Kouzlo babiččiny kuchyně


Jmenuji se Veronika a jsem z Brna. Již od dětství jsem strašně ráda trávila čas v kuchyni mé babičky. Nejvíc mě fascinovalo, když babička pekla buchty, dorty a cukroví. Po čase jsem jí vesele pomáhala. Babička si přivydělávala tím, že pekla na svatby a oslavy. Po skončení základní školy jsem měla naprosto jasno v tom, co chci dělat.

Rozhodla jsem se, že budu péct jako babička. To se ovšem rodičům moc nezdálo. Chtěli, abych studovala a měla nejméně maturitu. A tak jsem se nakonec rozhodla pro střední hotelovou školu. V rámci školní praxe jsem pracovala v kuchyni čtyřhvězdičkového hotelu. Poslali mě za cukráři na výpomoc. Chystala jsem svatbu a raut. To na mě udělalo dojem, hned jsem si představovala, že zde budu jednou pracovat.

Splněná práce a úraz


Hned po škole jsem do podobného hotelu nastoupila jako cukrářka. Sice jsem toho hodně uměla díky babičce a praxi, ale to hlavní jsem se naučila právě zde. Po pár letech jsem se vypracovala na vedoucí cukrářské sekce a hned poté jsem potkala svého manžela, byla svatba a děti, prostě klasika.
Děti odrostly a mají již své vlastní rodiny. A tak jsme s manželem zase doma sami. Rádi cestujeme a sportujeme. Práce cukráře mě naplňovala až do mého zranění, jak jinak než při sportu.
Poté jsem byla více než rok na nemocenské. Moje zranění vyžadovalo delší léčbu, a tak jsem ze zdravotního důvodu musela práci v hotelu ukončit.
rekvalifikační kurzy

Na úřadě práce  a rekvalifikační kurz


Skončila jsem na úřadu práce a při tom cvičila a rehabilitovala. Zdravotně jsem již v pořádku, ale s prací je to horší. Mé původní místo je již obsazené a žádné vhodné najít nemohu.

Moje kamarádka Hanka organizovala rodinnou oslavu a poprosila mě, abych jí napekla cukroví a dezerty. Hned po oslavě moc děkovala a říkala, že lepší ještě nejedla. „Nechápu, proč ještě nemáš svoji cukrárnu!“, konstatovala s úsměvem.

Pravda, vždy mě to lákalo, ale bála jsem se soukromě podnikat. Řešili jsme to tedy doma s manželem, kterému se nakonec moje představa vlastnit cukrárnu moc líbila. „Vést cukrárnu je práce náročná, ale když budeme mít pouze výrobnu a cukrářské výrobky dodávat do kaváren a restaurací, tak se to snad dá zvládnout“, řekl mě manžel.

Na úřadu práce vždy řešili, kam by mě mohli umístit. A tak jsem jim sdělila svoji představu o podnikání, a také to, že nevím, co je vše potřeba a jak začít. Marketing, vedení podniku, účetnictví, daně, zaměstnanci, to byla pro mě „španělská vesnice“, neboť jsem cukrář.
Tak mě paní z úřadu nabídla rekvalifikační kurz Základy podnikání v Brně, kam dle adresy spadám. Nadále jsem docházela na úřad práce a hledala jsem vhodnou školu, kde bych rekvalifikační kurzy v Brně navštěvovala.  Zjistila jsem, že škol, které rekvalifikační kurzy v Brně nabízí, je opravdu hodně. Nakonec si nějak instinktivně vybrala školu PELICAN.

Sladké učenírekvalifikační kurzy


Navštěvovala jsem tedy rekvalifikační kurz Základy podnikání v rekvalifikačním centru školy PELICAN na Lidické ulici. Jako budoucí podnikatel, jsem chtěla zlepšit své schopnosti, které podnikatelská činnost zahrnuje. V kurzu školy PELICAN mě pomohli vypracovat podnikatelský plán. A tak jsem na stará kolena celý měsíc, od pondělí do pátku navštěvovala rekvalifikační kurz v Brně.


Hodinová dotace kurzu byla celkem 120 hodin
, a tak jsem se naučila mnoho užitečného a v praxi použitelného. Lektoři z jazykové školy Pelican byli opravdu odborníci ve věci podnikání, ale současně moc fajn, jak se říká „znalí věci“. Vše mi vždy pečlivě vysvětlili, a musím říct, že jsem jim za tu trpělivost byla opravdu vděčná a dodnes jim občas nosím vzorky cukroví a dezertů.

Potom, co je poprvé ochutnali, říkali, že existují určité předpoklady pro podnikání, které mohou být pro podnikatelský záměr zásadní, a tím je dovednost v určitém oboru. Kurz jsem zakončila písemným testem a ústním pohovorem. Poté jsem po úspěšném zakončení zkoušky obdržela Osvědčení o rekvalifikaci. Úřad práce mi školné proplatil v plné výši.

Cukrárna


Již přes rok podnikám a jde mi to nakonec docela dobře. Snažím se vyhovět novým cukrářským trendům a své výrobky dodávám do spousty kaváren a obchůdků. Na příští rok plánujeme otevřít vlastní cukrárnu ;) Musím říct, že bez rady z úřadu práce a absolvování rekvalifikace v Brně bych to snad ani nedokázala!



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
07. 11. 2016 20:27 Sebrán "Zlaťáky" za 5 bodů
07. 11. 2016 20:20 Sebrán "Hromada zlaťáků" za 10 bodů
07. 11. 2016 20:16 Sebrán "Hromada zlaťáků" za 10 bodů
07. 11. 2016 20:12 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:05 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:01 Sebrán "Diamanty" za 25 bod
Obrázek uživatelky
profil
07. 11. 2016 20:20 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:16 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:12 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:08 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:05 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:01 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů

SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
teď počkám ještě na zlato
Obrázek uživatelky
profil
07. 11. 2016 20:16 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:12 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:08 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:04 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:00 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
Obrázek uživatelky
profil
07. 11. 2016 20:22 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
07. 11. 2016 20:18 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:13 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:09 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:04 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů

SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles