1. Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok.
„Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí sommelier Tomáš Brůha.
2. Odstraníme kapsli.
3. Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji zkorkové zátky.
4. Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.
5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.
6. Servírujeme do sklenek typu flétna, cca. do jedné poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.
Zdroj, foto: Bohemia Sekt