Hlava rodiny se k této záležitosti staví po předchozích zkušenostech značně nedůvěřivě a často nezabere ani promyšlený úplatek ve formě svátečního cukroví. A přitom stačí znát pár jednoduchých triků a z vyfukování vajec se stane pohodová činnost třeba k odpolednímu kafíčku…
Nejdřív si připravte vajíčko. Odmastěte ho v jarové vodě a červené razítko odstraňte pomocí tekutého písku a hrubé strany houbičky. Určitě na to nezapomeňte, protože vyfouknuté vajíčko byste potom mohli snadno poškodit. Připravte si ještě: jehlový pilník (nebo špičaté nůžky), špejli a misku na obsah.
Vajíčko v ruce dobře protřepte. Potom jehlovým pilníkem udělejte malou dírku na kulatější straně vajíčka. Špičkou opatrně otáčejte, dokud nebude dírka dost velká. Totéž pak proveďte i na špičatém konci. Je dobré mít už připravenou misku, protože po proražení druhé dírky vám bílek začne z vajíčka samovolně vytékat.
Nyní vezměte špejli a propíchněte s ní vajíčko skrz naskrz. Trochu s ní ještě uvnitř zakvedlejte. Rozruší se tak blanky obklopující bílek a samotné vyfukování už bude hračkou. Pak přitiskněte ústa ke kulatějšímu konci vajíčka a důrazně a dlouze foukněte. S trochou štěstí se vám povede celý obsah vyfouknout napoprvé. U většího vajíčka bude potřeba fouknutí asi tři.
Nakonec vajíčko ještě vyčistěte od zbytku obsahu; ponořte ho do misky s vodou a opět ho profoukněte. Osušte a můžete použít k libovolné dekoraci.
Dobré tipy:
Používejte vajíčka pokojové teploty.
K vajíčku nejprve čichněte, než se ho pokusíte vyfouknout.
Bílá vajíčka jsou křehčí než hnědá, takže se připravte na to, že se vám některá nejspíš v ruce rozbijí.
Notburga
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz