-Komerční sdělení-
Milé Chytré Ženy, myslím, že je toho tak akorát dost. A že bychom se měly vzbouřit a opevnit se na barikádách teplých večeří, snídaní na vidličku a „něcobychzakous“ přesnídávek. Páni tvorstva už to totiž opravdu přehánějí.
Všimly jste si někdy, jak láskyplně vybírají, jakou sadu nářadí si pořídí? Jak hájemství dílny a garáže, tyhle svatyně smysluplnosti a praktičnosti, ty chrámy dovednosti a „vždyťtodělámiprotebe“ činností, jak je vybaven nejrůznějšími udělátky, vychytávkami, zlepšováčky a jinými pičičandami? Jak chlap bez pořádného a rozvětveného příslušenství prostě „nemůže nic udělat“? Jak, když se mu něco nepovede, označí za viníka vždycky „ten blbej verk“, co nefunguje, jak má? A všimly jste si, s jakým despektem, ba pohrdáním, nakládají s našimi potřebami vybavit si kuchyň přístroji, které by ženu obecnou přesunuly ze středověku alespoň o kousek blíž jedenadvacátému století? Jak je nemilosrdně řadí mezi naprosté zbytečnosti a donebevolající vyhazování peněz?
Všimly jste si někdy, jak láskyplně vybírají, jakou sadu nářadí si pořídí? Jak hájemství dílny a garáže, tyhle svatyně smysluplnosti a praktičnosti, ty chrámy dovednosti a „vždyťtodělámiprotebe“ činností, jak je vybaven nejrůznějšími udělátky, vychytávkami, zlepšováčky a jinými pičičandami? Jak chlap bez pořádného a rozvětveného příslušenství prostě „nemůže nic udělat“? Jak, když se mu něco nepovede, označí za viníka vždycky „ten blbej verk“, co nefunguje, jak má? A všimly jste si, s jakým despektem, ba pohrdáním, nakládají s našimi potřebami vybavit si kuchyň přístroji, které by ženu obecnou přesunuly ze středověku alespoň o kousek blíž jedenadvacátému století? Jak je nemilosrdně řadí mezi naprosté zbytečnosti a donebevolající vyhazování peněz?
Přitom je to často jen reakce na skutečnost, že kuchyně je místo, kde se nevyznají, kde si nejsou jisti v kramflecích, kde tak trochu ztrácejí svou „od přírody danou“ převahu. Dva drobné příklady: Minulý týden jsem natočila vodu s trochou saponátu do hrnce od hrachovky, aby se odmočil, než ho vrazím do myčky. Druhý den se ptám hlavy rodiny, jestli nemám udělat něco k večeři a on na to: „Už jsem si ohřál tu polívku, co stála na dřezu.“ Nebo – před pár dny jsem koupila arabský chleba. Mlsný poutník prolezl kuchyň, nakoukl do obýváku a nastrčil mi před obličej balení pita placek, řka: „Tohle je k jídlu?“ přišlo mi to tak absurdní, že jsem s dobře odměřeným sarkasmem ucedila: „Ne, to je nový toaletní papír.“ Zašklebil se, jakože jsem neskutečná bordelářka a karatelsky pronesl: „Tak proč je to v krabici na pečivo?“ A tenhle živočišný druh chce rozhodovat o tom, čím bude nebo nebude vybavena kuchyň? Nikdy! Prostě si sedněte k počítači a pusťte se do vybavování kuchyně, nejlépe teď hned.
A můžete začít třeba s tyčovým mixérem, protože to je úplný základ. Já objevila Sencor, hrozně šikovný, navíc v neskutečné škále pastelových barev. Pokud máte děti a vaříte pro ně, je prostě vyloučené, že byste se bez něho obešly. A jestli nemáte dost nápadů, mám pro vás úžasný tip. Tuhle jsem koukala na Sama doma a tam Martin Hančl čaroval s tyčákem od Sencor. Ty recepty jsou báječné, a tak mě napadlo, že si je nenechám pro sebe a podělím se o ně s těmi, které jste to neměly šanci vidět. Tady jsou odkazy, na kterých uvidíte samy, že nelžu a že tyčový mixér Sencor je vážně dobrý tip. Je to výkonný, odolný, šest let záruka. Mimochodem, kdyby se vás ptal, co jste to zase přitáhla domů, řekněte mu hrdě – to je tyčový mixér Sencor SHB 436X – a uvidíte, že bude spokojen. Chlapi totiž, jak je něco označené písmeny a číslem, hned k tomu mají větší respekt. Tedy, škoda, že na manžela taky někdo nedává záruku. Aspoň těch šest let.
Jo – a tady jsou ty odkazy na videa:
www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/413236100171019/video/292740www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/413236100171019/video/292743
www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/413236100171019/video/292749
www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/413236100171019/video/292752
www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/413236100171019/video/292754
Výborný recept pro vás:
Polévka jemný zeleninový krém zakapaný olejem z dýňových jader ( pro děti s křupavými máslovými krutony )Suroviny:
Kořenová zelenina ( stačí mrkev, celer ) – připravená nakrájená
Brokolice, Květák, Brambory, Hrášek
Špenát čerstvý nebo mražený
Máslo
Smetana 30 %
Mléko 3,5 %
Sůl, Bílý pepř
Olivový olej, Olej z dýňových jader
Bílé pečivo na krotony, Muškátový květ
Pracovní postup:
Kořenovou zeleninu orestujeme na oliv.oleji, přidáme brambory pokrájené na menší kousky a zalijeme vodou a osolené vaříme. V půlce vaření přidáme ostatní zeleninu, tak aby se uvařila ve stejnou dobu. Přidáme mléko a rozmixujeme. Zjemníme smetanou, okořeníme pepřem, solí a muš. květem a lehce provaříme. Na konec přidáme máslo, aby se hezky rozprostřelo na povrchu krému.
Polévka je jemná, krémovitě zahoustlá s lehkou aroma po muškátovém květu. Polévku nevaříme příliš dlouhou dobu, pouze nezbytně potřebnou k uvaření zeleniny.
Vaše Michala Michalíková