Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kvalitní versus průmyslově zpracované potraviny

22. 03. 2015 | Zajímavosti
V současné době nabízí trh nepřeberné množství potravin a polotovarů. Reklamy nás lákají na sladkosti, snídaňové cereálie, uzeniny, rostlinné tuky i zdravé potraviny. Člověk tak nabývá dojmu, že vše co nám reklama nabízí, je kvalitní a zdravé. Ale je tomu tak i ve skutečnosti?

Co se skrývá pod obalem průmyslově zpracovaných potravin? Skutečně nám výrobci nabízí poctivé uzeniny vyrobené pouze z masa, čokoládu z pravého kakaového másla a bobů, kvalitní jogurty bez zahušťovadel, nesířené ovoce nebo celozrnné pečivo z celozrnné mouky? Kvalitní a poctivé potraviny z přírodních surovin existují, jen musíme zapátrat a v prvé řadě číst obaly, které nám prozradí, zda kupujeme kvalitu nebo jen „zdravě“ vypadající průmyslový polotovar plný konzervačních látek, nezdravých tuků a umělých barviv.

Zdraví našeho organismu záleží na kvalitních potravinách, které denně konzumujeme. Minimálně průmyslově zpracované potraviny, vyrobené z přírodních surovin, představují zásobárnu enzymů, vitamínů, minerálů, antioxidantů, protizánětlivých látek a zdravých tuků využitelných pro naše tělo.

Kvalitní versus průmyslově zpracované potravinyZato průmyslově zpracované potraviny obsahují zdraví škodlivé ztužené tuky, rafinované cukry, konzervační látky, umělá barviva nebo umělá sladidla.

Obchody se zdravou výživou na první pohled lákají zákazníky na zdravé potraviny, ale ve skutečnosti i zde objevíme nekvalitní potraviny, které našemu zdraví spíš škodí, nežli prospívají. Nezbývá než začít pečlivě číst obaly a kupovat potraviny od ověřených dodavatelů, kteří nešidí své výrobky.

PRAVIDLA VÝBĚRU KVALITNÍCH POTRAVIN PROSPĚŠNÝCH PRO NAŠE ZDRAVÍ

Upřednostňujte nezpracované obiloviny (pohanka lámanka, celozrnná rýže, jáhly, quinoa, kamut,…) a celozrnné mouky (špaldová, žitná, pohanková,…) před rafinovanými výrobky z bílé mouky.

Pravidelně konzumujte potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny:
    tučné ryby (losos, tuňák, makrela,…) ve vlastní šťávě, pečené nebo restované na pánvi
    ořechy a semínka (mandle, para ořechy, kešu, lískové a vlašské oříšky, arašídy, pistácie, dýňová, sezamová a slunečnicová semínka) – jezte nesolené, v přírodní podobě
    bio oleje lisované za studena (lněný a konopný olej) – vhodné do studené kuchyně (saláty, pomazánky,…)
    Pozorně čtěte složení výrobků a vybírejte pouze kvalitní potraviny bez obsahu konzervačních látek, umělých barviv, ztužených tuků a umělých sladidel.
    šunky bez dusitanů (E 250) s obsahem masa nad 95%
    sýry do 30% tuku bez tavících solí (difosforečnany E450)
    celozrnné kváskové pečivo (min. 80% celozrnná mouka)
    jogurty s 3% tuku bez zahušťovadel (škroby)
    kvalitní čokolády se 70% kakaa, bez ztužených rostlinných tuků
    proteinové tyčinky vyrobené z ovesných vloček, nativního syrovátkového proteinu, slazené sušeným ovocem a polité belgickou 80% čokoládou
    energy tyčinky plné oříšků a ovoce bez aditiv a rafinovaných cukrů
    slaďte medem, agávovým, rýžovým nebo javorovým sirupem
    nekupujte výrobky slazené glukózovo-fruktózovým sirupem a umělými sladidly (aspartam, acesulfam K,…)
    vyvarujte se nákupu potravin s umělými barvivy, které škodí zdraví – E 102, E 110, E 122, E 124, E 129, E 132, E133,…

Maximálně omezte polotovary, sušenky atd. – nahraďte je zdravější alternativou v podobě sušeného nesířeného ovoce s oříšky, celozrnných sušenek s olivovým olejem, parmezánem nebo chia semínky.

Jezte každý den ovoce a zeleninu, které se pěstují u nás (jablka, hrušky, meruňky, švestky – hrášek, mrkev, rajčata, zelené fazolky).

V kuchyni používejte kvalitní za studena lisované rostlinné oleje. Na vaření a pečení volte olivový nebo kokosový olej a ve studené kuchyni používejte kvalitní lněný a konopný olej.

Mgr. Jana Juranová
osobní trenér


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mam v penezence tahak na "ecka" a druhy na skodlivou chemii v kosmetice.SmajlíkSmajlík
Ty ostatni zasady jsou docela zname a zdravy selsky rozum se k nim i sam dopracuje. Kazdopadne nezaskodi si je obcas osvezit. Prinosny clanekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles