Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.12. 2024
Dnes má svátek Natálie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na jídlo už není tolik času jako dříve

10. 09. 2006 | Diety

Životní tempo, zvláště ve městech v posledních letech narůstá, zrychluje se. Ani na jídlo už není tolik času jako dříve.


Móda fast-foodu čili rychlého občerstvení se projevuje většinou u stánků. Zákazník si koupí něco do ruky a konzumuje to v chůzi. Nejčastěji jde o plněné housky či toasty a párek v rohlíku. Vyšším typem jsou občerstvovací provozovny (např. McDonald´s, KFC apod.), kde si u pultu koupíte hamburgery, hranolky, smažené kuřecí maso a odnesete si ho k neprostřenému stolu. Pro ještě vyšší kategorii rychlých restaurací se v Evropě vžil název bistro z francouzského slova „BISTROT“.


První byl Kosakin

I když francouzsko-český slovník překládá slovo bistro prostě jako hospodu, je to o trochu složitější. V roce 1815 si otevřel ruský emigrant Kosakin v Paříži krámek s vínem a jednoduchými zákusky. Nazval ho BISTROJE, což rusky znamená „rychlé“. Mínil tím rychlé občerstvení. Hosté si mohli zakoupené lahůdky na místě sníst či vypít. A Kosakin měl úspěch. Ostatní ho začali napodobovat. Název zkomolili a pofrancouzštili. Zajímavou definici nabízí německá encyklopedie: „Je to kompromis mezi restaurací a fast-foodem.“


Minutky

V klasických francouzských bistrech se vaří to, čemu se u nás říká minutky. Jsou to pokrmy, jejichž příprava by neměla trvat déle než deset minut. V českých poměrech to většinou znamená, že zaplatíte dvakrát víc než za hotovky a na jídlo čekáte stejně půl hodiny. Jídla v bistru mají být jednoduchá a nekomplikovaná. Mohou to být i polévky, které se jen ohřívají. Ve Francii jsou oblíbené krémové polévky jako je pórková, chřestová nebo dokonce mrkvová. Typickou specialitou francouzského bistra jsou šneci po burgunsku, slávky dušené na víně a česneku, vaječné omelety a grilované maso. V poslední době se stal módou kuskus s vařeným masem a zeleninou a další arabské pokrmy.


Saláty

Jak byl stále silněji kladen důraz na zdravou stravu, začaly v bistrech převládat saláty. Objednávají si je především ženy. Nikdo se jim nediví a nikdo jim nic nevyčítá.


Salát může být přitom dietní (vařená zelenina, olivový olej a balsamikový ocet) nebo vydatnější, ve kterém nesmí chybět vejce, ančovičky, brambory, olivy, rajčata, případně fazolové lusky. Hlávkový salát nebo dokonce i pampeliškové listy se často kombinují s kuřecím masem.


V bistrech je plno především v době oběda, méně odpoledne a večer poloprázdno. Správné bistro má domáckou atmosféru, rozhodně to není žádná fabrika a hosté se neodbývají a chutná jim jako doma. Ve Francii jsou na jídelním lístku také slané koláče, různé paštiky i pečená drůbež.


A na závěr, dámy, chodíte také na oběd do fast-foodu či bistra a kila Vám pomalu přibývají? V současném uspěchaném světě je více než nutné zamyslet se nad pravidelností a složením Vašeho jídelníčku. Vyzkoušejte naši zaručenou třídenní dietu .



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
plati rychlo a vela
Obrázek uživatelky
profil
Kde jsou mléčné bary, kde jste se ráno mohli nasnídat?
Obrázek uživatelky
profil
učitele děti zajímají, jinak by tam přece nepracovali!!!(i když toho mají na práci spoustu jiného)drtivá většina je ve škole pro něco jiného než pro peníze..a to že je trápí jejich malé platy, za to ty děti nemůžou...to je ostuda někoho úplně jiného!!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Životní styl, obavy o ztrátu zaměstnání, cestování za prací, to vše je příčinou, která nám brání žít zdravě. Řeknete si, že mluvím do větru, ale bohužel mám pravdu, v okamžiku kdy kousnu do jídla zazvoní telefon, po čase si chci kousnout znovu, vejde kient, za chvíli jsem volána k řediteli a n odchodu z práce zjistím, že jsem nevypika ani ten čaj, který jsem si ráno, často při svlékán saka, nebo bundy, zalila a ta svačina tam leží nedojedena. Potom večer do něčeho kousnu a dostanu nesnesitelný hlad, který brání spánku. Takže zdravě mohou žít snad jen lidé bez prce, ti však nemají dost financí a stejně tak důchodci. A děti ve školách? Tm na ně nikdo nedohlídne, protože učitelé pro samé stížnosti na malé platy, děti nezajímají. A studenti se odbývají, protoe mají nepravidelný rozvrh. Takže odborníkům se to radí, ale ať se vrátí na zem z těch výšin, kde žijí.
Obrázek uživatelky
profil
už jen s nostalgií vzpomínám, kdy u nás na náměstí bylo "BISTRO", kde dalo se například koupit dobré kakao, a loupáček, a nebo klidne vypít dobrá černá káva s čerstvým dobrým rohlíkem.
Nejsem vyznavač hamburgrů, ani smažených pokrmů - není mi po nich dobře
Když někamm jet mám, dávám si velice pozor, co si objednám....nemohu-li si vybrat = skončím jen u tém černé kávySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles