Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 31.01. 2025
Dnes má svátek Marika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Objevte rukolu!

29. 01. 2013 | Škola vaření

Rukola

Kdo holduje zdravému stravování, tomu není tato salátová bylinka neznámá. Mnozí se s ní setkali na dovolené v přímořských zemích, v kuchyni řecké, francouzské a především v Itálii, odkud rukola pochází a kde je od nepaměti nedílnou a nezaměnitelnou kuchařskou ingrediencí. Už staří Římané používali v kuchyni rukolu a dokonce ji považovali za afrodiziakum.

Rukola je bylinka z čeledi brukvovitých, je vzdálenou příbuznou ředkvičky, kterou svou ostrou štiplavou chutí připomíná. Konzumují se její drobné lístky, které členitostí a tvarem vypadají jako drobný list pampelišky. Některé prameny uvádějí jako její další název roketa, roketa je ale jiný druh salátu, ačkoliv hodně příbuzný a chuťově s rukolou identický, jedná se o dvě různé rostliny. Roketa má listy mnohem větší než rukola, vypadají jako listy ředkvičky. Lístky rukoly jsou drobné a lesklé.

rukolaJako ostatní saláty, i rukola je potravinou velmi dietní, obsahuje jen velmi málo kalorií, asi 30 na 100 gramů. Zato je plná vitamínů a minerálních látek. Je bohatým zdrojem vitamínu C, železa, vápníku, hořčíku. Její častá konzumace je mimo jiné doporučována lékaři jako prevence osteoporózy. Rukola má čistící a diuretický  účinek, příznivě ovlivňuje trávení. Chrání sliznici žaludku před vznikem žaludečních vředů a zánětů žaludku. Podporuje apetit, proto se často používá do předkrmů. Rukola je i významným zdrojem antioxidantů, hlavně betakarotenu. Rukola obsahuje látky, které zabraňují množení nádorových buněk. To, co věděli staří Římané, dnes dokazují nejmodernější studie. Rukola je opravdu afrodiziakem, obsahuje látku, která je hlavní složkou léčiv na poruchy erekce.

Pokud vám rukola či roketa na dovolené zachutnala a ceny v českých supermarketech se vám zdají přemrštěné, zkuste si ji vypěstovat doma, je velmi odolná a nenáročná, dokonce odolná i vůči mírným mrazům. Jako jiné saláty, i rukole stačí od zasetí jen pár týdnů a můžete sklízet a konzumovat. Nemusíte sklízet najednou celou rostlinku, můžete jen podle potřeby oštipovat jednotlivé lístky.

Objevte rukoluPoužití rukoly v kuchyni je velmi různorodé, vaší fantazii se meze nekladou. Můžete ji přidat do jednoduchých přílohových míchaných salátů. Můžete udělat salát jako hlavní chod na bázi rukoly, sušených rajčat a nějakého pikantního sýru. Vynikající je ve spojení s čerstvými rajčaty a mozzarellou. Její štiplavost vynikne ve spojení se sladkou hruškou a kozím sýrem. Lze ji přimíchat do míchaných vajíček, nebo jen použít na ozdobu, například obložených chlebíčků.


Můj tip: těstoviny s rukolovým pestem, které jsou vynikajícím a okamžitě připraveným jídlem.


Přeju spoustu gurmánských zážitků při objevování rukoly!


Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Objevte rukolu!:

Objevte rukolu!
Objevte rukolu!
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
umite pekne zastrasit....rozhodne jsme nechtela nikoho urazit, ale nechapu tu koncepci...napisu okopirovany clanek, dostanu za to body....vase kolegyne me narkla, ze jsem zde ani neskrtla, ma pravdu, dnes jsem se teprve registrovala na doporuceni me zname, jake je to tu bezvadne a ja jen valim oci nad okopirovanymi clanky z jinych dostupnych webu nebo blogu, trochu originality by to chtelo, proti rukole koneckoncu nic, je stara jako lidstvo samo...
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
rukolu využívám v studené i teplé kuchyni
Obrázek uživatelky
profil
dekuju za podporu
Obrázek uživatelky
profil
Článek je super, já teda občas rukolu koupím, ale rodince jí musím míchat s ostatní zeleninou, zdá se jim samotná moc hořká, ale právě proto je prý strašně zdravá.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tvůj dotaz byl poněkud hloupý, neboť kdyby sis přečetla i ostatní články v tomto sloupci pod názvem škola vaření, pochopila bys, že nejen rukolu, ale ani ořechy, kari a jiné potraviny čtenářky samozřejmě nevymyslely, ale svým článkem chtějí jenom přiblížit ostatním a podělit se o své zkušenosti, napsat takový článek dá práci a samozřejmě, že všeobecné informace se berou z odborných zdrojů. My, co své články sem píšeme to dokážeme ocenit, tak buď tak laskavá a nenavážej se do nikoho, když jsi tu nenaškrábla nikde ani čárku, nebo snad ano? Ráda si případně přečtu a zhodnotím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles