Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: LIREGO
Datum vydání: 7 / 2020
Rozměry: 200 x 100 mm
Vazba: Pevná bez přebalu
Počet stran: 176Cena: 249 Kč
Dveře k dokonalému zdraví a vitalitě se otevírají zevnitř! Každý z nás je může prostřednictvím hodnotné a výživné stravy otevřít. Každý z nás může ve svém životě mnohé změnit a zlepšit. Kniha je poutavým průvodcem, který přináší nový pohled na střevo jako náš druhý mozek, pomáhá pochopit biologické účinky běžných potravin a působit tak na uzdravení i prevenci mnoha nemocí. Nabízí ověřená doporučení a nápady, jak o sebe co nejlépe pečovat a vést plnohodnotný a spokojený život.
Klíčem ke správnému fungování našeho organismu je zodpovědnost za vlastní zdraví. Život bez nemoci a bolesti je mnohem krásnější a plnohodnotnější a určitě stojí za to, nebýt pasivní a začít pro sebe něco dělat! Pokud se nestravujete úplně nejzdravěji, nevěšte hlavu, začít žít zdravě není NIKDY pozdě. Vědět, co jíst nemáte, je stejně důležité, jako vědět, co jíst máte. Pamatujte, je-li odhodlání, vždy existuje způsob, jak dosáhnout cíle. Buďte trpěliví, neztrácejte víru, naději a touhu žít. Při nesprávném stravování je pouze jeden poražený, my sami.
Ukázka z knihy Projezte se ke zdraví a vitalitě:
Vařím, vaříš, vaříme Rozum začíná v kuchyni.
Friedrich Nietzsche
Z nedávného průzkumu vyplynulo, že si Češi doma vaří až pětkrát týdně. Tahle informace zní jako velice pozitivní zpráva, avšak méně příznivou zprávou zůstává fakt, že téměř polovina těchto pokrmů je tvořena polotovary, takže se nejedná o vaření v pravém slova smyslu. Hotové omáčky, polévky z prášku, zmrazené pizzy či hranolky, balené knedlíky a další polotovary tak patří mezi hlavní složky našich jídelníčků. A to už tak pozitivní zpráva není. Příčina netkví v nedostatku invence a nápadů (díky kuchařským knihám, populárním televizním pořadům či různým vyhledávačům na internetu najdete velké množství nápaditých receptů), ale především v nedostatku času. Částečně s tím mohu souhlasit, ale na druhé straně věřím, že při troše dobré vůle a chuti udělat něco pro svoje ZDRAVÍ a zdraví svých nejbližších, obětovat tomu část pohodlí, to docela dobře možné je. Vím o tom své, byla jsem sama se dvěma dětmi, ale vždy pro mě bylo samozřejmostí vařit, péct a zavařovat. A to zdaleka nebyly takové technické vymoženosti jako jsou dnes. Věřte mi, všechno se dá zvládnout, pokud člověk chce!
Dnes se již tolik nevaří, jako dříve. Tím jsme ve velké míře ztratili kontrolu nad výživou a oddálili se od jedné z nejdůležitějších činností v historii lidstva. Ale stojí za to vrátit se do časů našich maminek a babiček a více se věnovat domácímu vaření. Není nad domácí stravu, o níž víme, co obsahuje, můžeme tak sledovat kvalitu i kvantitu jednotlivých surovin. Pokud se chcete najíst dobře (levněji) a zároveň zdravě, musíte VAŘIT, a to ze základních surovin. Jen tak totiž víme, co vlastně jíme. Vaření je velmi ušlechtilý koníček a společné stolování je důležitou součástí rodinného života. Tak to bylo a zůstává to tak i dnes.
Navíc, vaříme-li s láskou, přidáváme do jídla pozitivní energii, kterou do potravin či jídel nezapracuje ani sebelepší výrobce. To by si měly uvědomit zejména mladé maminky, které snadněji podléhají „módním“ trendům a podceňují význam výživy a domácího vaření. O výživě dětí jsem napsala knihu Výživa dětí zdravě, pestře a chutně, ve které se snažím dokázat, že obezřetný výběr potravin nemusí být na úkor mlsných chutí a vězte, že není nad ušlechtilejší a smysluplnější koníček, než právě vaření a příprava jídel plných živin a energie. Pravidelná, pestrá a plnohodnotná strava je jedním z nejsnazších a nejefektivnějších způsobů, jak si zlepšit život a posílit svoje zdraví.
O autorce knihy Projezte se ke zdraví a vitalitě
Ing. Jarmila Mandžuková (* 1959) se dlouhodobě zajímá o gastronomii, zdravý životní styl a alternativní metody léčby. Od roku 1990 se věnuje psaní, je autorkou řady knih, publikuje v odborných časopisech a přednáší.
ZUZI
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz