Kdo by neznal rajčata? I když
existuje - dokonce i v mém okolí - stále ještě dost lidí, kteří je nikdy
nejedli (a tvrdí, že ani nebudou), většina lidí je miluje na všechny možné
způsoby.
Když jsem byla malá, moje babička mi vyprávěla, že se jí z rajčat zvedal žaludek a nedokázala je pozřít. Ale protože láska je mocná čarodějka, zafungovala i v tomhle případě: babička se zamilovala a díky dědovi svůj odpor překonala. Od té doby na rajčata nedala dopustit. A co vy? Máte rádi rajčata?
Ať tak nebo tak, pojďme se s nimi seznámit blíže. Jak je známo, rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny nejen u nás, ale i ve světě. Pocházejí z Jižní Ameriky - podle archeologických výzkumů je pěstovali Indiáni z Peru už v 5. století před naším letopočtem a měli vyšlechtěno již několik druhů! Později je - již vyšlechtěná - v 16. století Španělé přivezli do Evropy. Jejich pěstování se pak významně rozšířilo, i když zpočátku je lidé vnímali jen jako zajímavou rostlinu. Teprve v 18. století se rozšířilo pěstování rajčat ve Francii a v Německu, později v Anglii a postupně i u nás.
Rajčata mají mnohostranné uplatnění v kuchyni. Využívají se zejména v čerstvém stavu na přípravu pestrých zeleninových salátů, ale připravují se z nich i polévky, omáčky, zapékané pokrmy … Využití najdou kromě čerstvých rajčat i rajčata zmrazená nebo konzervovaná. Pro některé lidi je těžce stravitelná jejich slupka - ta se dá ale lehce odstranit ponořením plodů na pár sekund do horké vody. Pokud předtím slupku lehce „do kříže“ naříznete, půjde pak lehce stáhnout.
Bohužel rajčata kupovaná v našich supermarketech mají jednu dost podstatnou vadu: postrádají v podstatě jakoukoli chuť. Proto není nad vlastnoručně vypěstované rajče s jedinečnou chutí a vůní. Kdo má možnost, pěstuje si je sám na zahrádce nebo alespoň na balkoně. Výběr odrůd je dnes opravdu široký. A není prostě nad to, když je vypěstuje slunce.
V našich podmínkách je rajče jednoletá, případně víceletá rostlina. Pěstují se odrůdy nízké (keříčkové) a vysoké (tyčkové). Plody mohou mít kromě klasické červené barvy i barvu žlutou, oranžovou nebo dokonce fialovou a také tvary i velikosti jsou různé.
Rajčata jsou velmi cenná i nutričně. Obsahují hodně vitaminu C (kolem 50 mg ve 100 g), karoten, vitaminy B, E a K, niacin, kyselinu listovou, vlákninu, pektiny, z minerálních látek zvláště draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor. Obsahují barvivo lykopen (ale i jiná rostlinná barviva), které dává rajčatům jejich červenou barvu. Průměrné rajče vážící 50 g má energetickou hodnotu 40 kJ, obsahuje 1 g sacharidů, půl gramu bílkovin a nemá prakticky žádný tuk - proto je rajče ideální potravinou na hubnutí.
Tato zelenina má tedy kromě
využití v kuchyni i celou řadu zdraví prospěšných vlastností: rajčata pomáhají
při dně, revmatismu, jsou prospěšná při cukrovce, chorobách krevního oběhu,
ledvinových chorobách. Příznivě ovlivňují tvorbu krve, působí preventivně proti
infekcím, pomáhají odstraňovat zácpu, chrání sliznice v celém těle.
Pomáhají dokonce i v péči o pokožku; například na povadlou pleť jsou doporučovány pleťové masky z rozmačkaných plodů a v Indii se rozdrcená rajčata nanášejí na vlasovou pokožku jako prostředek pro růst vlasů. Jsou zeleninou s velkým obsahem antioxidantů, které chrání náš organismus před volnými radikály - po tepelné úpravě pomáhají chránit organismus před rakovinou žaludku a dvanácterníku.
Jak rajčata skladovat? Rozhodně ne v lednici (kromě případů, kdy je chceme zmrazit). Ideální je suché místo a teplota kolem 10 - 12°C. Tak nezapomeňte: rajče je zelenina, která si své místo v naší kuchyni opravdu zaslouží.
ChytráŽena.cz