Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tlakový hrnec - jak v něm vařit?

11. 06. 2012 | Škola vaření
Tlakový hrnec, známý také jako Papinův hrnec nebo lidově papiňák, je masivní silnostěnný hrnec, ve kterém je pokrm vařen za vyššího tlaku a vyšší teploty (až 130 °C) než je teplota, které se dosahuje při klasickém vaření. Jídlo je tak uvařeno mnohem rychleji a kratší doba vaření zamezuje ztrátě vitamínů, minerálů a bílkovin. Všechny chutě se v uzavřeném prostoru dokonale spojí a pokrm je chuťově výraznější.

Mezi další výhody vaření v tlakovém hrnci patří menší spotřeba tuku a nízký úbytek vody, protože dochází jen k malému odpařování. Pokrm v nádobě se nepřipaluje, obzvláště u hrnců s masivním dnem. Příprava jídla v tlakovém hrnci bývá doporučována i pro dětskou a vegetariánskou stravu, neboť je považována za zdravější a šetrnější. Při vaření v papiňáku je dobré dodržovat určité zásady, kterými předejdete možným problémům při jeho užívání a navíc objevíte řadu výhod tohoto způsobu vaření.

Tlakový hrnec - jak v něm vařit?Tlakový hrnec - Několik užitečných rad

•    Při plnění tlakového hrnce dbejte na to, abyste hrnec naplnili maximálně do 2/3 jeho objemu. V případě jídel, která během vaření pění nebo bobtnají, např. polévky, luštěniny, rýže apod., plňte hrnec maximálně do 1/2 objemu nádoby, abyste zabránili nežádoucímu zanesení ventilů a překypění. Funkčnost pojistných ventilů prověřte před každým vařením.
•    Při vaření v tlakovém hrnci, nedochází k takovému úbytku tekutin jako při běžném vaření, proto můžete používat u tlakového vaření méně vody.
•    Výraznější chuť a aroma pokrmu získáte, když maso nejprve v tlakovém hrnci na troše oleje nebo na sádle orestujete (třeba na cibulce) a až potom přidáte ostatní suroviny a vaříte.
•    Naplněný a správně uzavřený hrnec postavte na sporák a výkon sporáku nastavte na nejvyšší stupeň. Když po chvilce z tlakového hrnce začne unikat pára, teplotu sporáku snižte tak, aby z ventilu ucházelo jen malé množství páry. Čas vaření v tlakovém hrnci začněte počítat od chvíle, kdy dosáhne plného tlaku (tedy až z ventilu začne unikat pára) a kdy snížíte výkon sporáku.
•    Při prvních pokusech s vařením v tlakovém hrnci se může stát, že se vám pokrm trošku rozvaří, protože správně neodhadnete čas vaření. Pamatujte, že tlakové hrnce s masivním dnem dokáží dlouho udržet teplotu. Je proto výhodné toho využívat a vypnout tlakový hrnec s předstihem. Posledních dvacet minut nechte hrnec jenom stát na sporáku a on vše dovaří i bez přísunu energie.  
•    Tlakový hrnec otvírejte vždy až po té, co z něj vyjde veškerá pára.
•    Dobře o papiňák pečujte a udržujte ho v čistotě. Uchovávejte hrnec otevřený, aby dostatečně větral.

Tlakový hrnec - výhody

Papinův hrnec je opravdu skvělý vynález a není třeba se ho bát. Už dávno neplatí předsudek o tom, že vaření v tlakovém hrnci je nebezpečné. Tlakové hrnce současnosti jsou bezpečné a mnohem jednodušší na používání, proto se jich nemusí obávat ani začátečníci. Úžasně šetří čas a nemalé peníze za spotřebu plynu či elektřiny.

Lze v nich připravovat všechny druhy masa, vývarů, luštěnin a zeleniny a navíc kuchyně zůstává čistá a vzduch se od vaření v tlakovém hrnci tolik neohřívá jako při běžném vaření. A kde se vzal název tlakový hrnec? Jmenuje se po svém vynálezci Denisu Papinovi.

evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
se tlakového hrnce taky dlouho bál a "nesměl mi do baráku". Nakonec ale odolal a nelituje - i když v něm vařím jen já Smajlík, ale je to úspora času i energie a u těch kvalitních hrnců opravdu není důvod k obavám.
Obrázek uživatelky
profil
Ke koupi tlakového hrnce jsem zatím nenašla odvahu, stále mám tak nějak strach, že by vaření nemuselo dopadnout dobřeSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles