K lehké kuchyni patří málo tuku, olivový olej a ryby. Učedníci se naučí vyfiletovat candáta, zbavit ho kůže a zvládnou pošírování. „Doba přípravy jídla má být krátká, chce to švih, lehkost a eleganci,“ doporučuje šéf trojici studentů. Mají za úkol připravit předkrmy. V jejich podání uvidíme červenou čočku s restovanou zeleninkou, carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a balzamikovou zálivkou a salát s rukolou a zapečeným kozím sýrem.
Jak bude pedagog Zdeněk Pohlreich s výsledky žáčků spokojen? O tom se přesvědčíte ve čtvrtek večer 27.6. 2013 na Prima family v poslední epizodě pořadu Vařte jako šéf, která potěší diváky, co si dají radši více lehkých jídel než jednu porci k prasknutí.
Vařte jako šéf – 27.6. 2013:
Jakubovi zbylo na kostře hodně masa. To bude knedlíčků! „Francouzská specialita,“ nic si z toho nedělá šéf, který ví, že žádný učený nespadl ze stromu. Chce to cvik.
Tereza je podle Zdeňka Pohlreicha příkladem, že „zapálený hobbík toho dokáže víc než znuděný profesionál“. Její filety jsou nejčistší a zůstalo na nich nejvíce masa.
Kuba má hodně ostrý nůž a z drahého candáta zbyly místo filetů spíš mřenky. „To je důkaz, že ryby jsou opravdu lehké jídlo. Nechci ale carpaccio nebo grundle,“ směje se šéf nad hubeným výsledkem. A radí, že ze zbytků masa by Kuba mohl umíchat fáš a potřít jí filety, aby o drahou surovinu nepřišel.
Parmská šunka s gorgonzolou a fíky je krásným příkladem prvního lehkého jídla, ideálního předkrmu. Zapečený lilek se sýrem feta potěší diváky, co toto sexy jídlo obdivovali na stránkách časopisů nebo v restauraci na středomořské dovolené, ale doma si neví rady.
Candát s dušenou brokolicí a omáčkou beurre blanc – překlad „bílé máslo“ naznačuje, jak má výsledek vypadat.
Poslední díl pořadu Vařte jako šéf již ve čtvrtek 27.6. 2013.