Už jste určitě někdy šli na oslavu narozenin nějakému muži. Chlapi si obvykle nepotrpí na květiny, ale tato zaručeně překvapí a potěší, protože voní po dobrém jídle. Udělejte radost pánům perfektní kyticí, která je plná lahodných surovin.
Zkuste si také vyrobit netradiční jedlou kytici z různých dobrot, která se hodí pro každou příležitost.
K výrobě jedlé kytice pro muže potřebujeme:
zelený salát,
jedlé květiny (z listového těsta, z mrkve, ze sýru, z ředkve…),
špejle a párátka.
Na dozdobení: perličky na niti,
tác na květinu (stačí karton obalený alobalem),
na zabalení: stuhu a celofán.
Postup přípravy růžiček z listového těsta
Těsto vyválíme a nakrájíme na pásky cca 2 cm široké. Plátky potřeme kečupem, poklademe salámem tak, aby salám přečníval přes okraj listového těsta. Já jsem použila šunku a Vysočinu. Nahoru jsem ještě dala plátky tvrdého sýru. Můžeme i posypat nějakým kořením např. grilovacím. Proužek těsta srolujeme. Konce pásku jsem lehce potřela vodou. Těsto pak začne lepit a hezky se nám květina spojí. Ještě navíc po srolování květ dole stiskneme a postavíme na plech, do formičky na muffiny. Takto postupně zpracujeme všechny proužky těsta - viz fotopostup. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 15 minut. Formičky na muffiny jsem nevymašťovala, salám si pustí šťávu při pečení sám.
Kytičky z mrkve
Větší a silnější mrkev očistíme, pak ji nakrájíme na tenké plátky a na 10 min. namočíme do slané vody. Po 10 minutách vytáhneme pásky, osušíme ubrouskem a nakrojíme je na jedné straně na jakoby hřebínek. Pozor, ať pásek nepřekrojíte. Smotáme nachystaný proužek a rozčepýříme. Necháme chvíli odstát. Kytičky pak drží a nerozmotávají se.
Kytičky z ředkve
Ředkev omyjeme a nakrojíme na 4 stranách. Snažíme se o co nejtenčí, aby okvětní lístky naší růžičky byly hezké. Vykrojíme střed ředkve. Se středem pak pracujeme dále. Opět nakrojíme ze 4 stran (okvětní lístky). Vzniklý střed již nevykrajujeme, jen jej zaoblíme, aby vypadal pěkně. Máme tedy nachystané dva díly květiny. Již nachystaný nařezaný okraj ředkve, do nějž vložíme vytvarovaný střed. Lehce střed pootočíme tak, aby se okvětní lístky růže jakoby překrývaly. Nabodneme na špejli.
Do zeleného salátu zabodáváme růže z listového těsta, dozdobíme růžemi z ředkví a mrkve. Já použila i celé ředkve do meziprostorů. Kytice je hotová a celá jedlá...
Tip: můžeme přidat i na kostičky nakrájený sýr, nebo malé klobásečky, cherry rajčátka, co vás jen napadne. Hezky vypadá i sýr vykrojený pomocí vykrajovátek na perník ve tvaru kytičky a dovnitř vložená oliva… V nápadech se meze nekladou.
Aby byla kytice ještě zajímavější, použila jsem na došperkování perličky na niti. Pozor, ty však nejsou jedlé! J
ChytráŽena.cz