Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Banány

4. 08. 2023 | Vaše příběhy

Ráda vzpomínám na dětství a mládí, na to, jak mě nic vážného netrápilo, důležité bylo jen, abych včas přišla do školy, a po ní měla čas na zábavu.

Vzpomínám taky na to, jak v jednu dobu, byla jsem už větší, začali jezdit po městech a po vesnicích neznámí lidé. Odebírali od lidí oblečení, které jim věnovali, pod záminkou, že tyto dopraví do zemí, kde lidé nemají oblečení, ani peníze. Dary, které jim lidé přinesli, měly být určeny těm nejchudším. Ti lidé si zapisovali pečlivě do sešitu adresy a jména dárců s tím, že jim na oplátku za darované šatstvo přivezou banány. Banány, které byly synonymem bohatství! Banány, na které se stály fronty, když náhodou dorazily do obchodu! A najednou jsme je měli mít jen za to, že darujeme něco, co už nepotřebujeme. Byla jsem tou nabídkou nadšená.

Tehdy jsem přišla ze školy o něco dřív, rodiče byli ještě v práci, a první cesta vedla k rodičům do ložnice. Byla tam obří šatní skříň, do které jsem nesměla. Tentokrát jsem udělala výjimku. Pod vidinou banánů jsem otevřela skříň a dala jsem se do průzkumu jejího obsahu. Narazila jsem na maminčiny šaty. Šaty, které jsem si už ani nepamatovala, kdy je měla na sobě. Nikdy se mi nelíbily. Zřejmě se nelíbily ani mamince, když je nenosila. To byl první úlovek. Tátovi jsem se bála vzít něco z aktuálního šatníku. Bylo léto a já ve skříni narazila na starý zimní kabát. Ten určitě v létě hledat nebude. A než přijde zima, na kabát se zapomene. A tak jsem ho přihodila do tašky k šatům. Ze své skříně jsem pak přidala růžový svetřík. Prý jsem v něm vypadala jako cukrová panenka. Já v žádném případě nechtěla vypadat jako panenka z cukru! Ráda jsem běhala s kluky, lezla přes ploty a vyváděla všelijaké lotroviny. Růžový svetr pro mě nebyl důležitý. Sestře jsem vzala alespoň teplé zimní kalhoty. Stejně v nich měla velký zadek a do zimy by do nich asi nevlezla.

S tímto úlovkem jsem se vyplížila z domu. Vše jsem odevzdala, nahlásila naše jméno i adresu a těšila se, jak svou rodinu překvapím bednou banánů. Už se mi na ně sbíhaly sliny.

Než by dorazily banány, přišla zima. Tatínek se začal shánět po kabátu. Sestra malinko zhubla a chtěla si obléct zimní kalhoty, které měla ve skříni. A co víc, vdával se někdo z rodiny a maminka se sháněla po slavnostních šatech. Celou dobu si je šetřila, měla je uložené ve skříni, nosila je málo, aby se nezničily. Byly to právě ty, které jsem v létě darovala těm lidem. Mě navlékli do lehoučkých šatů, a protože malinko foukal vítr, začali se shánět po růžovém svetříku à la cukrová panenka. Tatínek si chystal pásek. Nakonec jsem usoudila, že bude lepší, když se přiznám. Z táty jsem měla strach, a tak jsem vše řekla mamince.

„Víš, já chtěla pro nás všechny banány. Viď, že máš banány ráda?“ fňukala jsem.

Maminka se kupodivu usmála. Její kamarádka jí totiž také v létě vyprávěla, jak odnesla své oblečení, které dlouho nenosila, nějakým lidem, kteří jí slíbili banány z chudých zemí, kde oblečení poslouží lidem. Čekala prý také marně. Nakonec maminka vše vzala na sebe. Tatínkovi řekla, že si vzpomněla, že do jeho kabátu se dali moli, a místo šatů, které se mi nelíbily, si vzala na sebe slušivý kostýmek. Já se zbavila růžového svetru, teta mi za něj upletla jiný, bílý, který jsem měla ráda. No a sestra se dočkala nových kalhot. Vše dobře dopadlo. Mámě jsem jen musela slíbit, že už nic nebudu dělat za jejími zády.

Banánů jsme se nikdy nedočkali. Museli jsme si počkat, až je dovezou do obchodu, vystát si na ně hodinovou frontu, a pak teprve jsme si mohli pochutnat. Nicméně, kdykoli jím banán, vzpomenu si na tuto příhodu.


Osov - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Banány:

Banány
Banány
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si přečetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
No u nás ve městě je obchod,kde charita prodává část vybraného starého oblečení ,za nízké částky a teprve z těch peněz se zařizuje pomoc,a už jsem taky slyšela nadávat lidi ,že podvodníci vydělávají na těch vybraných šatech,ale prostě je to touhle formou,a někteří o tom neslyšeli,jiní to nepochopili.. Darovaného oblečení je podle mě velká spousta a když se prodá ,tak prostě se za to dají nakoupit potraviny a další věci pro potřebné. A když se najde podvodník,co to využije pro sebe,tak se hodí do jednoho pytle s těmi slušnými..
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný příběhSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dnes se rádi a dobrovolně zbavujeme šatstva, tenkrát jste ale pomohla chudým. Buď to nosili oni nebo prodali, aby měli aspoň nějaké peníze. Dobré skutky se v životě počítají.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný příběh.Připomnnělo mi to jednu firmu,která vybrané oblečení prodávala ve svých obchodech s použitým oblečením.Dnes už ten obchod u nás není.Vím o tom tak,že jsem byla svědkem,když zákaznice v obchodě prohlásila,že ty šaty,které jsem si prohlížela ,byly před časem její.Také je darovala pro potřebné.Poznala je ,protože prý je sama ušila.Nevím,zda je pravda,že byly její,ale opravdu jsem to od ní slyšela.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles