Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 09.09. 2024
Dnes má svátek Daniela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se postarat o malého kočičího sirotka?

14. 10. 2012 | Zvířátka

Jednoho krásného, leč už mírně chladnějšího dne jsem narazila u popelnic na osiřelé kočičí miminko. Bylo vyhublé, prochladlé a k smrti vyděšené. Ráda bych se tedy s Vámi podělila o několik rad a tipů, jak se v této situaci zachovat a jak se případně dále o takového zvířecího kojence postarat.

Je opuštěné nebo ne?

Když najdete (nejčastěji kočičí) mládě, které ještě samo nechodí, je nejpravděpodobnější, že jej na místo přestěhovala jeho kočičí máma. Mohlo ji něco vyděsit, nebo se vrátila do pelíšku pro další kotě, protože se již na dosavadním pelíšku necítí bezpečně. Nejprve tedy na zvířátko nesahejte holýma rukama. Je-li někde na chladné zemi či leží-li na místě, kde mu hrozí nebezpečí (napadení psem, přejetí autem) uchopte jej do hadru a bez přímého kontaktu jej přestěhujte někam, kde ho budete mít pod dozorem a vyčkejte. Pokud Vám to okolnosti dovolí (pokud není příliš chladno nebo již není tma), sledujte stále zvířecí miminko někde z dálky, jestli se o něj nakonec přeci jen matka nehlásí. Pokud ani po několika hodinách zůstává kočička bez povšimnutí, zřejmě máte nového člena rodiny a je čas na adopci. Kočičí máma buď někde zemřela, nebo má početný vrh a nemůže všechna koťata uživit. Možná se jí toto zdálo nejslabší a tudíž ho vybrala jako to, kterého se chtěla zbavit.

jak se postarat o kočičího sirotkaVeterinář

Pro svůj klid a bezpečí Vaše i Vaší rodiny doporučuji vzít Vašeho nalezence na prohlídku k veterináři. Ten ho zváží, odčerví, prohlédne mu oči, uši i srst a určí jeho stáří.Též mu změří teplotu a může také odhalit nějaké vývojové vady či přenosné choroby a hlavně Vám poradí ohledně krmení a péče.

Teplo a klid

Koťátku připravte krabici vystlanou dekou nebo starými hadry. Pokud je ještě opravdu malé (nevidí, nemá zuby, nechodí, jen leze), bude zajisté potřebovat dostatek tepla. Jelikož nemá sourozence, ke kterým by se přitisklo a zahřálo se, ono teplo mu musíte zajistit Vy. Krabici dejte buď k topení, nebo pod ni dejte elektrickou nahřívací dečku.

Nový pelíšek by se měl nacházet v místě, kde je poměrně klid a neměla byste ho příliš často stěhovat.

Čím krmit?

Pokud se jedná o malé kotě bez zubů, bude nutno nasadit tekutou až kašovitou stravu. Pro začátek postačí dětská umělá výživa (ideálně od 10. měsíce, protože po náhražkách od narození mívají koťátka průjmy). Umělé mléko namíchejte podle návodu. Můžete přidat kapku smetany do kávy, na špičku nože medu či malý kousek másla (ideálně v případě, když kotě trpí zácpou). Nemusíte si lámat hlavu s miniaturními lahvičkami. Pokud nenajdete žádnou vhodnou mezi hračkami své dívenky, bohatě postačí i obyčejná injekční stříkačka (začínáme s malou, ideálně 5ml, postupem času dáváme větší).

Na trhu jsou k dostání samozřejmě i různé druhy náhražek kočičího mateřského mléka, které se připravují stejně jako dětská umělá výživa. Bývají však velmi drahé - stojí od 200 do 600 korun. V žádném případě nedávejte kotěti krabicové či lahvové kravské mléko. Kočičí zažívání si obvykle s takovýmto mlékem s vysokým obsahem laktózy neumí bez problémů poradit a kotě může mít urputné zácpy, nebo naopak velmi nebezpečné průjmy!

Krmení

Vyndejte kotě z pelíšku a ideálně ho zabalte jemně do čistého hadru. Dejte mu možnost, ať se předními tlapkami může opírat o Vaší ruku. Ohřáté mléko na přibližně 37 stupňů v lahvičce či stříkačce lehce odkápněte, aby kotě mléko na konci cítilo. Pokud krmíte stříkačkou, píst stlačujte pomalu a pravidelně, snažte se vyhnout náhlým stlačením, které by mohly kotě zahltit. Někteří adoptivní kočičí kojenci mají takzvaně krmení "na etapy", tj. chvíli pijí, pak se derou pryč, batolí se okolo... Proto je vhodné kotě zabalit do hadru a nenásilně ho naučit, že mezi krmením nemá takzvaně "blbnout".

A kolik mléka dávat a jak často? Tak na tuto otázku už Vám odpoví každé koťátko samo. Tak jako u každého lidského  miminka je to individuální. Každé kotě se samo probudí, když má hlad a dá to patřičně hlasitě najevo. No a přestane pít, když má dost. Obecně ale platí, že od narození do jednoho týdne až deseti dnů se kotě krmí každé dvě až tři hodiny (ano, i v noci) a poté intervaly prodlužujeme. Začněte tak s dávkou 5 ml a uzpůsobujte ji podle potřeb kotěte. 

Nezbytná masáž bříška

Malá koťata (od narození až do přibližně 3 týdnů) se neumějí sama vyprazdňovat, proto potřebují před každým krmením a i po něm jemnou masáž bříška. Kotě položte na záda či na bok a jedním prstem masírujte oblast od konce hrudníku až ke konečníku (pouze tímto směrem, opačně ne). Pomáhají též krouživé pohyby ve směru hodinových ručiček a velmi jemné a opatrné tření řitního otvoru navlhčeným teplým hadříkem (pozor, nesmí být hrubý).

Dezinfikování a vyvařování

Zpočátku kotěti sterilizujte všechny "jídelní" potřeby (tj. miska na míchání mléka, injekční stříkačka či lahvička, lžička...). Zamezíte tak infekcím, průjmům či křečím, které kotě může dostat. Nevlastníte-li parní sterilizátor, nezoufejte, bohatě stačí dané věci pět minut povařit ve vroucí vodě v obyčejném čistém hrnci na sporáku.

Postupem času stačí potřeby sterilizovat jednou za dva dny, pak jednou za 3 dny, až sterilizování vynecháte úplně. Stále ale je samozřejmostí důkladné umytí a vypláchnutí po každém krmení.

Stejně je to i s hadry, na kterých kotě leží. Nikdy ho neumisťujte na holý molitanový pelíšek, vždy pod něho dávejte ideálně bavlněné snadno pratelné látky či hadry, které můžete denně měnit. Koťátko bude zpočátku totiž špinit jeden hadr na druhým. Zašpinit ho může nejen "přebytečným materiálem" z vyprazdňování, ale i blinkáním či rozlitým mlékem. Použité látky perte v pračce ideálně na 90 stupňů pro bezpečnost Vaší i koťátka.

Roste..

Pokud bylo koťátko zdravé a dobře se o něho staráte, doslova Vám roste před očima a dělá obrovské skoky ve vývoji. Pokud mu již začínají růst zoubky, opatřete mu nějakou hračku, kterou bude moci kousat a pomůže zoubkům v prořezávání. Pokud již má zoubky prořezané, je na čase zkoušet pevnou stravu. Začněte s rozmočeným piškotem v mléce, kterým bylo dokrmováno. Poté přejděte na samotné vařené maso (kuřecí) a pak zkoušejte různé Junior kapsičky a nakonec miniaturní granule určené pro koťata od dvou měsíců. Pokud jsou Vašemu koťátku již dva měsíce, je na čase další odčervení a hlavně první očkování.

 

Přeji Vám pevné nervy při nočním vstávání na krmení a ať Vám i celé Vaší rodině přinese koťátko plno veselých a šťastných okamžiků a stane se Vaším rodinným mazlíčkem.

Mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak se postarat o malého kočičího sirotka?:

Jak se postarat o malého kočičího sirotka?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nalezence máme a nedám na něj dopustit,je to rodinný mazelSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané, dobré radySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobře a správně napsané.

Já bych si však kočku(kotě) z ulice nevzala. Obavy z nákazy pro své bytové kočičáky. Bylo by to však těžké, kočky miluji. Pro šlechtěné kočky je nebezpečné i pokud saháte na venkovní kočky.
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsme v cervnu nasli dve dvoumesicni kotatka pohozene v poli tak jsme si je vzali domu Smajlík ted uz mame jen jedno pac druhe jsme venovali tatkovi k 50 narozeninamSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsané, SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles