8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohádkový mlýn Černilov

17. 04. 2024 | Česká republika

Zima je zdá se nenávratně pryč a jaro se razantně přihlásilo o slovo – teplé dny lákají do přírody, sedět doma by byl opravdový hřích. I my s manželem jsme si zase více začali užívat výletů. Rádi se vracíme na místa nám známá a oblíbená, ale snažíme se také objevovat místa nová. Jedním z takových byl v těchto dnech mlýn v Černilově (nedaleko Hradce Králové), ke kterému jsme si naplánovali malou odbočku cestou k jinému našemu cíli.

Betonový větrný mlýn stojí na nejvyšším místě v Černilově od roku 2016. Navrhl ho a nechal postavit pan Jaroslav Horák, místní potomek mlynářů. Mlýn je třípatrový a jeho průměr činí 8 metrů, celková výška 13,5 metru a perutě mají rozpětí úctyhodných 12 metrů. Inspirací bylo panu Horákovi nejenom Holandsko, ale také dílo Antoniho Gaudího a Friedensreicha Hunderwassera, což znalému turistovi jistě neunikne. Z bílé omítky mlýna tu září poskládané kousky barevné mrazuvzdorné keramiky, na které dohlíží z barevného okenního rámu maskot mlýna zvaný Jednooký.

ČernilovOtáčející se perutě mlýna pohání elektromotor. Uvnitř mlýna se nachází galerie a prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí. Na fasádě mlýna se nachází pamětní deska, kterou sem Jaroslav Horák a jeho rodina nechali umístit v roce 2019 jako připomínku na utrpení a promarněné životy obětí padesátých let – mezi ně bohužel patřili rodiče pana Horáka. Pamětní deska nese v úvodu příznačný text Boží mlýny melou pomalu, ale jistě… a zakončena je přáním, abychom se poučili z minulosti.

K mlýnu se dostanete cestou, kterou lemují pařezy zbylé po bývalé aleji topolů. Na nich jsou rozmístěné pěkné lampy. Kousek za mlýnem na louce se nachází „černilovský Stonehenge“, najdete tu ale také originální sociální zázemí nebo v trávě se krčící miniaturu mlýna. Jak jsme si všimli, toto místo si pro svůj velký den rádi vybírají i novomanželé. Od menšího bezplatného parkoviště u silnice je to sem jen pár metrů cesty.

Černilovský mlýn se stal nejen dominantou obce, ale také cílem, který přitahuje čím dál více turistů. Někdo sem má cíleně namířeno, jiného mlýn zaujme náhodou při pohledu ze silnice a rozhodne se zastavit (pokud tedy najde místo k zaparkování, což je poslední dobou asi čím dál složitější). Z venku si ale mlýn můžete prohlédnout po celý rok, takže si vhodnou dobu k výletu určitě najdete.

A až se dostatečně nabažíte mlýna a jeho okolí, můžete v podobném duchu pokračovat. Na nedalekém výjezdu z Černilova na Libřice totiž pan Horák na své louce vytvořil další nádherný kout, dnes už mnoha lidem dobře známý jako Pohádkov. Je také volně přístupný – sice byl vybudovaný především pro radost dětí, ale musím říct, že stejně tak nadchl a okouzlil mě. A věřím, že i ostatní dospěláci se tady rádi vrátí do dětství. Perníková chaloupka a jiné barevné domečky, lavičky, obří květiny, skřítci… Prostě pohádka!

Zatím posledním počinem pana Horáka je Galerie Mokrá louka, kterou vybudoval v roce 2021 poblíž cyklostezky mezi Hradcem Králové a Černilovem: louce kraluje obří tulipánovník, vázy s květinami, barevní mimozemšťané a mnoho dalšího.

Pan Horák nezahálí a svá pohádková území stále rozšiřuje. Tak jestli chcete na vlastní kůži – a nejenom s dětmi – prožít pohádku, přijeďte do Černilova! Věřím, že budete okouzleni stejně jako my a třeba se do zdejšího „jiného světa“ budete chtít pravidelně vracet.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pohádkový mlýn Černilov:

Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
Pohádkový mlýn Černilov
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme tam vloni a moc se nám tam líbilo Smajlík . Kam pojedeme letos ještě nevíme, ale určitě to bude zase pod stan, který jsme s vloni objednali z https://www.naturehikecz.cz/ a děti byli ze stanování nadšené. Já sice tolik ne, ale co bych pro zbytek rodiny neudělala Smajlík .
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsané Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezké...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles