Meruňkový džem s levandulí
Co potřebujete:1 kg meruněk, 1 balení BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta, kůra a šťáva z 1-2 citronů nebo Kyselina citrónová Labeta, dle chuti lístky citrónové verbeny, levandulové květy
Postup: Vypeckované, na čtvrtky pokrájené meruňky dáme do vhodného hrnce na přípravu džemu a smícháme s třtinovým želírovacím cukrem a přivedeme k varu. Necháme lehce probublávat, aby se některé kousky rozvařily. Kdo chce, může ovoce rozmixovat. Pro zvýraznění a vyladění chuti přidáme citrónovou šťávu nebo kyselinu citrónovou, což zároveň podpoří i samotné želírování. Jakmile má džem požadovanou hustotu, přidáme volitelně nasekané lístky citrónové verbeny, případně i nastrouhanou citronovou kůru a sušené květy levandule. Horké plníme do dobře vymytých sklenic, které ideálně nahřejeme na 100° v troubě. Horký džem plněný do horkých sklenic, už dále nezavařujeme, naplněné skleničky případně ještě vložíme zpět do trouby, se zbytkovým teplem po nahřívání sklenic.