Emco letos slaví 30. výročí. V roce 1990 společnost zakládal Zdeněk Jahoda, který firmu otevíral a zpočátku i řídil ze svého domova za pomocí celé rodiny. Letos vedení firmy převzal nejstarší syn Martin Jahoda. A jak to u rodinných firem bývá, je na co vzpomínat.Ta o jogurtechZakladatel společnosti, Zdeněk Jahoda, začal s podnikáním hned po revoluci. Věnoval se například vývozu dřeva nebo dovozu kalhot do Bílé Labutě, margarínů, jogurtů či cereálií. Na chuť dovážených borůvkových jogurtů Martin Jahoda jen tak nezapomene:
„Pamatuji si časy, kdy táta dovážel borůvkové jogurty. Českým zákazníkům tehdy moc nechutnaly, takže jsme jich jednu dobu jedli opravdu hodně,” říká se smíchem nový generální ředitel.
Zápisy do českého slovníkuBorůvkové jogurty na českém trhu neuspěly, zato cereálie se staly hitem. První vlaštovkou, kterou Zdeněk Jahoda představil českým rodinám, byly kukuřičné
„cornflakes“. A protože se zamýšlelo vytvořit české obaly, bylo nutné počeštit i název výrobku. A právě tehdy vznikl pojem
„kukuřičné lupínky“, který používáme dodnes. Zanedlouho
Emco žádalo o zápis do slovníku podruhé, a to v moment, kdy si Češi oblíbili německé müsli. Jahodovi přišli s českou dvousmyslnou verzí “Mysli”.
Business z kuchyněProtože se manželům Jahodovým nedařilo upéct mysli po vlastní ose, rozhodli se dát inzerát do novin.
„Tehdy se nám přihlásila paní, která byla registrovaná na úřadu práce, měla ale zkušenosti s vývojem potravin z jiných firem. Ukazoval jsem jí, jak bych si představoval, že budeme mysli péct a ona se zeptala, kdo to teda vyvine. Tak říkám, no přece vy! Koupil jsem jí normální kuchyňskou troubu, do které zkoušela dávat na plechy různé směsi a péct je,” popsal začátky vlastní výroby Zdeněk Jahoda.
Emco není jenom MysliVývoj výrobků je v Emcu velmi oblíbenou disciplínou. Důkazem jsou produktové inovace, které rozšiřují zavedené kategorie Mysli, kaší či sušenek. Mezi novinky patří ovesné super nápoje, první zeleninové Mysli nebo například slané ovesné krekry.
Čokoláda a zase ta čokoládaV Mysli, sušenkách i kaších platí, že nejoblíbenější příchutí je čokoláda! Ročně Emco ve svých výrobcích zpracuje 23 478 kg (přes 23 tun) čokolády. Aktuálně se pyšní čokoládou bez přidaného cukru. Tuto lahodnou surovinu se jim podařilo objevit pro novinku – Super Mysli bez přidaného cukru.