Životním posláním autorů této jedinečné knihy je vaření. Poprvé se potkali na Václavském náměstí v kuchyni hotelu Ambassador, kde byl Jaroslav šéfkuchařem a Jiří k němu nastoupil jako kuchařský talent.Čtyři roční období jsou jejich prvním společným knižním projektem.
Jaroslav Sapík, špička v kuchařském oboru a propagátor české kuchyně domai v zahraničí, vaří pro širokou veřejnost a hlavně pro hosty ve svojí rodinné restauraci.
Jiří Babica je jeden z našich nejoblíbenějších televizních kuchařů a jeho doménou je vaření určené pro všechny.
„Vždycky jsem chtěl, aby si moje recepty zvládnul připravit každý doma sám a měl z vaření radost.“ Rytmus střídajících se ročních období provází i jejich společnou knihu a lahodně se vine celým rokem. Používají při tom hodně surovin, které jsou v dané roční době přirozeně dostupné a patří do ní. K jaru patří kozí sýr, mladé telecí nebo šťovík, k létu třešně a ryby, k podzimu švestky a zvěřina – a zima, to je samozřejmě česká zabijačka. Pokud tomu rozumíte, stane se vám tato kniha radostí i inspirací.
Chlebová rajčatová studená polévka (Babica)
5 větších zralých rajčat
1 okurka salátová
1 zelená paprika
1 velká bílá cibule
6 plátků toastového chleba
400 ml rajčatové šťávy
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce bílého vinného octa
2 stroužky česneku, sůl, pepř
bílý chléb na krutony
Toasty nakrájíme a zalijeme rajčatovou šťávou. Rajčata nařízneme na bubáku, spaříme, oloupeme, nakrájíme a dáme k toastům. Přidáme česnek, 2 lžíce olivového oleje, ocet a cukr.
Okurku, papriku a cibuli očistíme. Polovinu zeleniny nakrájíme nahrubo a dáme k toastům. Druhou část pokrájíme na menší čtverečky, které použijeme do polévky jako vložku. Polévku rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a necháme pořádně vychladit. Na oleji osmahneme nakrájený chleba na krutony.
Polévku nalijeme do vychlazeného talíře. Posypeme pokrájenou cibulí, paprikou a okurkou, přisypeme chlebové krutony a zelenou petrželku a pokapeme olivovým olejem. Kdo chce, může si přidat tabasco.
Pravidla soutěže: Soutěž
o kuchařku Sapík Babica - Čtyři roční období na talíři probíhá od pondělí
10. dubna do neděle 16. dubna 2017.
Pravidla vyhodnocování týdenních soutěží.
Výhru mají možnost získat soutěžící, kteří správně zodpověděli
soutěžní otázku a jejichž REGISTRACE obsahuje všechny údaje.
3 z vás, kteří splní pravidla soutěže, získají kuchařku Sapík Babica - Čtyři roční období na talíři.
Vyhodnocení soutěže proběhne dne 17. dubna 2017 a výherci budou zveřejněni v kategorii Výherci soutěží. Vstupenky budou výhercům odeslány v den ukončení soutěže na adresu uvedenou u nás v registraci.
Nápovědu hledejte na stránkách vydavatelství Eminent