O salátu Coleslaw najdeme zmínku v americkém tisku už v roce 1794, ale populární salát pochází z Holandska a táta naučí Jakuba vyslovovat koolsla, což v překladu znamená zelný salát. Tajemství jeho úspěchu tkví v čerstvosti a dostupnosti všech surovin. Martin také koupil dobrou pražskou šunku vcelku. Opeče ji na másle, nakrájenou na silnější plátky.
A k šunce báječně pasuje křen, tentokrát ve formě tradiční křenové smetanové omáčky. Nevšední spojení chutí pečeného a uzeného lososa nabídne pomazánka od babičky, která chutná Jakubovi, přestože si původně myslel, že nemá rád ryby. A fenykl a kopr jsou další výrazné ingredience, jež tuto rybí pomazánku se smetanou dochutí. Jednoduchým jídlem podle Martinova gusta jsou gratinované brambory s houbami.
Hlavní šéfkuchař pořadu Když vaří táta s datem 21.10. 2012 si vystačí s krémovými žampiony, jež si orestuje na másle. Dnes vůbec spotřebujeme hodně másla a nejvíc na sladkou závěrečnou tečku – brownies, jichž se už nemůže Mates dočkat. Martin se naučí péct koláč od Ivety, aby už kluci nepochybovali o jeho pekařských kvalitách. Nechť se v neděli podvečer podívají na Primu family na tátovo vaření s kluky také všichni ti, kteří se bojí, že je pro ně příprava domácí bramborové kaše moc složitá. Není, je to hračka!
Když vaří táta – 21.10. 2012:
Salát Coleslaw není jen zelný salát, ale smíchá se s kořenovou zeleninou. S nastrouhanou mrkví a celerem, o což se postará Jakub, táta najemno nakrájí zelí, které lze také nakrouhat. Aby byl salát pěkně vláčný, spojí se majonézou a dochutí octem, cukrem, pepřem a solí. V tradičním receptu je také cibule.
Na křenovou omáčku se šunkou si nejprve uděláme bešamelový základ, který hodinu za občasného míchání provaříme a pak zjemníme smetanou. Do omáčky nastrouháme čerstvý oloupaný křen, cukr a dochutíme. Podáváme s kaší, ale dobré jsou například i noky nebo knedlíky.
Domácí pomazánka s lososem se musí nechat po promíchání všech ingrediencí nechat pořádně vychladit v lednici, aby se chutě ryby, fenyklu a kopru dobře rozležely. Pokud nechceme jako druhou složku použít lososa čerstvého, můžeme do pomazánky nakrájet losos uzený.
Gratinované brambory s houbami mohou být výbornou a zajímavou přílohou, ale také samostatným chodem. Díky mléku, trošce dobrého bílého vína a následnému povaření a zapečení jsou totiž velmi lahodné.
Tipy a triky z pořadu Když vaří táta s datem 21.10. 2012:
Lépe se strouhá a křupe zelí vychlazené.
Krémové žampiony přidáme tam, kde chceme, aby jídlo mělo výraznější chuť, či když chceme vzbudit iluzi hříbků.
Do jídla vždy dávejte tak dobré víno, jaké byste chtěli potom k jídlu sami pít.
Javorový sirup můžeme nahradit medem.
Aby se nám vejce v horké čokoládě nezdrcla a neměli jsme míchaná vajíčka v čokoládě, musíme tekutou hmotu po odstavení ze sporáku nechat chvilku vychladnout.
Mandlovou „mouku“ si buď koupíme hotovou, nebo si doma nameleme mandle.
Pekáč pod brownies už nemusíme vymazávat, těsto obsahuje tolik másla, že to není třeba.
Sledujte další díl pořadu Když vaří táta
již tuto neděli 21.10. 2012 od 18.00 na Prima family
již tuto neděli 21.10. 2012 od 18.00 na Prima family