KAKI churma je subtropický opadavý strom z čeledi Ebenovitých, pocházející z Číny a Koreje.
Kaki se pěstuje v subtropech celého světa. Plodem je kulovitá, zploštělá nebo protáhlá bobule se zeleným pevným kalichem, žlutooranžové až červené barvy. Tak trochu kaki připomíná rajčata. Dužnina, která u k nám dovážených odrůd neobsahuje semena, je tuhé až mazlavé konzistence a má velmi sladkou chuť. Do České republiky se červené lesklé plody dovážejí nejčastěji ze Španělska či Izraele.
Zásobárna vitamínů
Kaki je velice bohaté na uhlohydráty a bílkoviny, z vitaminů jsou to A, C a E. Dále je kaki dobrým zdrojem draslíku a fosforu a také esenciálních aminokyselin. Cení se také jeho projímavý účinek.
Konzumace
Nezralé plody mají vyšší obsah tříslovin a jsou svíravě trpké, a proto je třeba nechat je dozrát při pokojové teplotě až do velmi měkkého stavu. Plody se konzumují za studena – oloupené i se slupkou, ale také se suší, jako například fíky.
Vyzkoušejte si připravit výbornou Jemnou pěnu z kaki nebo Salát z kaki s kozím sýrem.