Před 35 lety Severoamerická vegetariánská společnost vyhlásila 1. říjen Dnem vegetariánství. O rok později byl podpořen i Mezinárodní vegetariánskou unií. Jak slaví tento den vyznavači bezmasé diety nejen u nás?
Při vegetariánství lidé ze stravy vynechávají živočišné produkty. Některé studie ukazují na to, že tento druh stravování vede k mnohem nižšímu výskytu nemocí a srdce. Světový den vegetariánství bývá využíván především k propagaci benefitů vegetariánství, ke kterým patří:
· Prevence rakoviny
Rakovina tlustého střeva je často spojována s konzumací masa. U vegetariánů je výskyt této nemoci nižší.
· Předcházení obezitě
Nízkotučná vegetariánská strava společně s pohybem jako cesta k prevenci obezity.
· Posílení imunity
V minulosti byla zvířata často stimulována k růstu prostřednictvím antibiotik. Konzumace takového masa s sebou nesla riziko rezistence u lidí. Aktuálně je to již šest let, co Evropská unie zakázala používání antibiotik pro tyto účely.
· Prevence nemocí srdce
Odstraněním velkého množství nasycených tuků a cholesterolu ze stravy jako cesta k prevenci aterosklerózy a s ní spojených komplikací.
Vegetariánství v Čechách podporuje Česká společnost pro výživu a vegetariánství, která zde působí od roku 1999.
V rámci oslav Světového dne vegetariánství připravila na neděli 30. září 2012 Festival zdraví a pohody, který se koná od 8 do 17 hodin v OREA Wellness Hotel Santon Brno (Přístavní 38, Brněnská přehrada).
V rámci programu Světový den vegetariánství je přichystán:
- Bylinkový, cereální, olejninový, luštěninový a farmářský trh; Konference „Vaříme dětem zdravě a chutně“; Poradna výživy a zdravotních problémů; Bylinková poradna; Bowenova masážní technika; Poradenství a ukázky osobních tréninků; Cyklovyjížďka na hrad Veveří atd.
Akce ke Světovému dni vegetariánství se koná za každého počasí. Vstup je volný. Více informací k akci najdete zde: www.festivalzdraviapohody.cz
ChytráŽena.cz