Jarní prořezávání stromů následně ovlivňuje zdraví a kvalitu úrody stromů po celý rok. Díky prořezu získá dřevina dostatek světla, pupeny budou moci vykvést dříve a na podzim bude zajištěna bohatá a kvalitní sklizeň. Prosvětlením koruny také zamezíte vzniku mechů a houbových chorob. Je potřeba si uvědomit, že každá odrůda má lehce odlišný způsob a čas prořezu. Existují však pravidla, která se při každém prořezu shodují.
10 tipů na jarní prořez ovocných stromů:
1) Připravte si vhodné náčiní: na menší větvičky ostré nůžky a na ty větší kvalitní pilky.2) U všech ovocných stromů je základem růstu výchovný řez v prvních letech. Díky němu podpoříte jejich zakořenění a bohatší korunu.
3) Časně zjara prostříhejte nejprve ty odrůdy, které jsou odolnější vůči mrazům. Nároky na optimální řez se u každé odrůdy liší.
4) Odstraňte nemocné nebo zastíněné větve. Nepokoušejte se však starý strom omladit najednou. Může se stát, že vyžene větve z každého volného očka, které pak porostou prudce vzhůru.
5) Pravidelným řezem zamezíte vzniku mechů a houbových chorob.
6) Během prořezu každého stromu udržujte poměr mezi hlavními větvemi a jeho plodným obrostem.
7) Tvar koruny směřujte tak, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale pravidelně vyplnily celý objem koruny. Aby strom plodil, musí růst jeho větve vodorovně.
8) Pokud chcete, aby se větev dobře zahojila a dále rostla, proveďte řez šikmo těsně nad pupenem.
9) Stromový balzám neboli štěpařský vosk, který pomáhá hojit rány, by u jarního prořezu neměl chybět.
10) Po řezu spadlé větve kolem stromů ukliďte. V opačném případě nalákáte zvěř, která by mohla způsobit na stromech zbytečnou škodu.
Zdroj, foto: Gardena