Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

15 tipů, jak zabavit děti po cestě na dovolenou

26. 06. 2024 | Praktické rady
Blíží se doba dovolených a cestování s dětmi může být pro mnoho rodičů výzvou, ale připravenost a správné aktivity mohou z dlouhé jízdy autem, letadlem či vlakem k moři udělat zábavné dobrodružství. Začlenění interaktivních a vzdělávacích aktivit nejenže zkracuje vnímání času na cestě, ale také podporuje kognitivní rozvoj dětí. Máme pro vás 15 tipů, jak zabavit děti na cestě dřív, než jim dáte do ruky tablet.

    1. Cestovní sady - Na trhu najdete širokou škálu atraktivních cestovních sad pro děti, které jsou navrženy tak, aby byly snadno přenosné a zároveň ideálně přizpůsobené dětským rukám. Tyto sady lze jednoduše rozložit a použít, což dětem umožňuje pohodlné hraní kdykoliv a kdekoliv.

    2. Písničky - Připravte si výběr dětských písniček, které si můžete na cestě společně zpívat, včetně nově naučených skladeb nebo těch v angličtině. Můžete se také pokusit vytvořit vlastní cestovní hymnu. Na delších cestách s více dětmi se vám budou hodit sluchátka, díky kterým se vyhnete sporům o výběru hudby a umožníte ostatním klidný spánek.

    3. Pohádky - Vyprávějte a vymýšlejte pohádky. A když už vám dojdou nápady, pustě si audiopohádky, které najdete například na Spotify. Nebo můžete pohádkové postavy i kreslit.

tipy na dovolenou    4. Úkoly na cestu - Připravte si seznam úkolů, které mohou děti na cestě plnit a hledat. Přizpůsobte je právě vaší cestě. Nechte je hledat osoby, zvířata, zásahová či nákladní vozidla, barvy, moře, jídlo a různé věci, které na cestě rozhodně potkáte a škrtejte je na obrázkovém či psaném seznamu.

    5. Knihy a časopisy - Nezapomeňte na knihy a časopisy. Nechte dítě, aby si samo vybralo, které by chtělo vzít na cestu. Tento výběr může být pro dítě zajímavým úvodem do plánování cesty a zároveň mu dodá pocit zapojení a samostatnosti. Časopisy bývají plné různých aktivit od zajímavých článků až po různé úkoly a hádanky, které mohou děti na dlouhé hodiny plně pohltit. Četba oblíbených knih nejenže zabaví, ale také pomáhá udržovat klid a zajišťuje, že cestování bude pro mladé čtenáře příjemnější a obohacující zážitek.

    6. Nálepky - Nalepování samolepek je zábavná aktivita, která osloví i ty nejmenší děti. Významně přispívá k rozvoji jemné motoriky. Děti mohou samolepky aplikovat na čistý papír, což podporuje jejich kreativitu a schopnost plánovat, nebo mohou využít speciální knihy s předtištěnými motivy a scénami. Tyto knihy jsou speciálně navržené tak, aby dětem umožnily snadněji a přesněji umisťovat samolepky, což napomáhá k lepší koordinaci rukou a očí a zlepšuje jejich schopnost soustředění.

    7. Zásoba jídla - Jídlo funguje snad na všechny děti. Sbalte velkou zásobu svačinek a dobrot, které je budou po cestě průběžně zabavovat i zasycovat. Pokud doma nemáte zrovna jedlíka, trošku víc si se svačinami pohrajte a vykrájejte třeba jejich oblíbená zvířátka ze zeleniny. Vezměte něco, co ještě neznají, nebo dobroty, které mu nechcete dávat často.

    8. Senzorické hračky - Senzorické hračky jsou ideální volbou pro zabavení nejmenších cestovatelů, neboť jsou navrženy tak, aby stimulovaly základní smysly dětí, jako jsou zrak, sluch, hmat a čich. Nabízí širokou škálu aktivit, od měkkých knížek s různými texturami po hračky vydávající zvuky či světla, což upoutá pozornost dětí a podporuje jejich senzorický a motorický vývoj.

    9. Malování - Malování je vynikající způsob, jak podporovat jejich kreativitu a udržet je zabrané během dlouhých jízd nebo letů. Nejenže malování umožňuje dětem vyjádřit své myšlenky a emoce, ale také přináší řadu vývojových přínosů, jako je zlepšování jemné motoriky a vizuálního vnímání..

    10. Novinky - Děti nové věci milují a na cestě to rozhodně oceníte. Když už bude těžké dítě zaměstnat, můžete vytáhnout eso z rukávu. Novou malou hračku, která ho na nějakou dobu zase dokáže zaujmout.

    11. Modelíny a slizy - Modelíny a slizy jsou vynikajícími nástroji pro rozvoj jemné motoriky a koordinace u dětí. Tvorba různých tvarů a struktur z modelíny nebo slizu vyžaduje precizní pohyby a koordinaci mezi okem a rukou, což podporuje nejen motorické dovednosti, ale i vizuální vnímání. Stimuluje také dětskou kreativitu a představivost, neboť děti přemýšlejí o tom, co tvoří, plánují a jak toho dosáhnou. Důležitý je také správný výběr modelíny či slizu. Ty by měly být vyrobeny z jedlých surovin, aby byly zdraví nezávadné a zároveň měli tu správnou konzistenci, která zajistí jednoduché modelování a dlouho vydrží. Pokud pečlivě zvážíte výběr kreativní hmoty, jistě to doma i na cestě oceníte.

    12. Magnetické hračky – Magnetické hračky podporují logické myšlení, prostorovou orientaci, představivost a jemnou motoriku. Díky přilnavosti magnetů se stávají skvělým pomocníkem na cesty, neboť dětem nepadají na zem a tolik se neztrácí.

    13. Slovní hry - Jednoduchou přípravu a spoustu zábavy vám vytvoří slovní hry jako jsou – Hádej kdo jsem, Věci začínající na zvolené písmeno, Hledej kolem sebe danou věc, Co má červenou, zelenou či jinou barvu. Nebo trénování paměti pomocí skládání slov za sebe a neustálé opakování, dokud to někdo nezkazí. Zabaví se tak celá rodina.

    14. Pohyb – V neposlední řadě nezapomeňte na pohyb. Děti potřebují pohyb i na cestách. Nezapomeňte se pravidelně procházet po letadle či vlaku a v autě dělejte zastávky. Při jízdě můžete hrát například pantomimu nebo se jen rozcvičovat.

    15. Foťák - Dejte dětem do rukou starý foťák a nechte je zaznamenávat celou cestu i dovolenou. Z výsledku budete mile překvapeni.

Zdroj, foto: Kidtown


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !