Ponožky dělají člověka
Ač to tak v našich krajích občas nevypadá, nenechte se mýlit, ponožky člověka nedělají! Nebo alespoň ne v případě volnočasového užití. Až se tedy budete chystat na výlet či korzo po nějakém letním dovolenkovém letovisku, zapomeňte na ponožky do sandálů. Ačkoliv etiketa dovoluje stále větší ležérnost a důraz na pohodlí, v tomto případě prostě a striktně ne. Nicméně i v otázce ponožek se etiketa posunula dál. Kam? K barvám. Dnes je dovolené, ba dokonce i vítané, když pánové volí k obleku barevné ponožky sladěné s dalšími doplňky. Barev ani vzorů se nebojte, jen dbejte na detaily. A dámy? Dnes už není třeba chodit na každou příležitost v punčochách a v rámci ponožek je možné řídit se aktuálními módními trendy. Nedivte se proto, až uvidíte mladou ženu v lodičkách a šik ponožkách.Cigáro do koutku
Ať se vám to líbí, nebo ne, cigaretám ve společnosti odzvonilo. Díky zákonu si nezapálíte ve většině restaurací, v barech a na společenských akcích. Pamatujete na zakouřenou pražskou Lucernu? Tak to vám za chvíli mladá generace ani neuvěří! Ale i v otázce kouření ve společnosti existují lepší alternativy, které tolik „neobtěžují“ okolí. Drsňákům s cigaretou v koutku úst už prostě odzvonilo, moderní je myslet na sebe a své okolí.Český vynález postrachem etikety
A nyní trošku odlehčeně, ačkoliv neméně vážně! Co by to bylo za večírek bez chlebíčků? Od jejich vynálezu panem Janem Paukertem se odborníkům na etiketu (nadneseně) rosí čelo. Češi chlebíčky milují a ve vidině tohoto lahodného občerstvení zapomínají na slušné mravy. Vždyť perfektně naaranžovaný chlebíček s bramborovým salátem, šunkou a vajíčkem je časovanou bombou společenského znemožnění se. „U chlebíčků platí jedno jediné pravidlo – nikdy je na veřejnosti nejezte. Tečka“, usmívá se Ladislav Špaček a dodává, „Pokud máte opravdu neodolatelnou chuť, chlebíček si kupte, dobře zabalený doneste domů, svlékněte se, zhasněte, vlezte si do vany a tady jej snězte“. Pokud však nevydržíte a na společenské akci po něm stejně sáhnete, pamatujte, že je dobré při výběru hledět na to, abyste si vybrali co nejčerstvější kousek. V druhé ruce mějte vždy připravený ubrousek a po každém soustu si otřete ústa, při každém kousnutí se odvraťte od společníků a dodržujte osobní zónu alespoň 75 centimetrů, abyste maximálně zamezili bližší kontakt. „Dobrá pověst je důležitější, než dobrá zábava a chlebíček“, připomíná Ladislav Špaček.
Autor: Ladislav Špaček