Pokud koupíte med během horkého léta, je dobré vědět, jak ho skladovat. Chcete mít jistotu, že kupujete kvalitní med? Zkrystalizoval vám med na chatě po půl roce ve spíži? O medu koluje řada mýtů a my vám řekneme, jak to je doopravdy.
1. Med nepotřebuje být speciálně skladován

Vysoká trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem cukru, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujte jen kvalitní medy, které prošly přísnou kontrolou složení, která spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.
3. Zkrystalizovaný med už není kvalitní
Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí bývalý včelař ing. Milan Špaček.
4. Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit
Pokud vám med doma zkrystalizoval, pak můžete med buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med pastovat, což je skvělá varianta. Med přendejte do větší nádoby a po dobu několika dnů, ho pravidelně cca 3x denně zamíchejte nerezovou míchačkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.
5. Med v horkém čaji či kávě ztrácí vitamíny
Zdroj, foto: Medokomerc