-Komerční sdělení-
Neplýtvat jídlem, znamená myslet na budoucnost
Už naše babičky říkaly, že jídlo se nikdy nesmí vyhodit, a snažily se zužitkovat všechno, co měly ve spíži. Dnes bychom jejich osvícený přístup nazvali „no waste“ nebo také „udržitelný“. Bohužel plýtvání potravinami je velkým nešvarem moderní doby, nad nímž bychom se měli nejen zamyslet, ale hlavně s ním něco dělat. Poradíme vám, jak můžete začít sami u sebe...
Na úvod pár čísel, která vás snad přesvědčí, že plýtvání potravinami je skutečně palčivý problém. Představte si, že byste si z obchodu přinesli tři sáčky rýže a jeden byste obratem vysypali do koše. Anebo byste z lahve mléka rovnou třetinu vylili do dřezu.
Zní to podivně? Ovšem to se skutečně děje, aniž si to uvědomujete. Podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) totiž letí do popelnice až třetina všech vyprodukovaných potravin. Odhadem to na celé planetě dělá 1,3 miliardy tun jídla ročně, které se vyrobí, ale nikdy nedostane na náš stůl. Nechvalné prvenství v této disciplíně získávají především Evropa a Severní Amerika. Ani v České republice ovšem s potravinami nedokážeme správně nakládat. Vždyť ročně vyprodukujeme přes 700 000 tun potravinového odpadu a polovina z tohoto ohromného množství připadá na domácnosti. A to nezatíží jen naše peněženky, ale zbytečně se investují i finance na výrobu, skladování, dopravu a prodej nevyužitého jídla. Zároveň takové plýtávní představuje velkou zátěž pro životní prostředí.
Zbůhdarma čerpáme energii, vodu i suroviny pro život v nadbytku. Neradostná statistika, že? Ovšem dobrá zpráva je, že ji můžeme změnit, stačí jen chtít. Následující pravidla vám pomohou ušetřit peníze a hlavně chránit naši plantetu, aby zůstala krásná i pro další generace. Možná to budou malé kroky pro člověka, ale když se sečtou, stanou se velkými pro lidstvo.
1. Nejprve jídelníček, potom seznam
2. Nakupujte jenom potřebné
3. Pečlivě vybírejte
4. Skladování hraje roli
5. Namíchejte si energii a živiny
Při každém nákupu a přípravě jídla se pochopitelně snažíme vytvořit vyvážený pokrm plný makroživin, vitaminů i stopových prvků. Jenže někdy všechny suroviny přichystané na zdravé vaření ani při nejlepší vůli nespotřebujeme a zkazí se. Co mít tedy po ruce jídlo, které lze připravit v přesně určeném množství, takže se nasytíme bez zbytečného odpadu. Jídlo, co má dlouhou trvanlivost i bez škodlivých konzervantů, a hlavně nám dodá maximum energie, protože obsahuje všechny živiny, které tělo ke správnému fungování potřebuje?
Teď není řeč o nějaké sci-fi potravině budoucnosti, ale nutričně vyváženém pokrmu Mana. Jednu porci tohoto jídla pořídíte už za 46 korun. Klíčem ke snížení plýtvání potravinami je právě dlouhá trvanlivost Many daná prvotřídními surovinami, přírodními antioxidanty a kvalitním obalem. Varianta hotového koktejlu Mana Drink má při správném způsobu skladování minimální trvanlivost 12 měsíců, forma prášku Mana Powder vydrží až 18 měsíců. Máte tak jistotu, že zaplatíte jen za to, co skutečně sníte. Zkrátka s Manou prospějete nejen svému zdraví, ale i životnímu prostředí.