A jaké banány máme nejraději? V průzkumu z 1500 dotazovaných více než 4/5 respondentů uvedlo, že dávají přednost banánům pěkně žlutým (47 % žlutým se zelenou špičkou a 37 % celým žlutým), zatímco banány zelenější má rádo 14 % respondentů a 2 % nejraději banány přezrálé s cukernatými tečkami. 3/4 chtějí banány se samolepkou (značkou). Z banánů také 76 % respondentů vaří – nejvíce jsou využívány ve studené kuchyni do ovocných salátů, dezertů, koktejlů a tepelně upravené k přípravě moučníků.
K uchování chuťových vlastností banánů, je třeba dodržovat některé zásady. Například banány nepatří do lednice. Z průzkumu však vyplynulo, že tak činní 39 % z nás.
Jak uchovávat banány?
Pro dozrávání banánů
platí, že teplota okolí nemá klesnout pod 13 °C, jinak banány ztratí svou jasně
žlutou barvu (zešednou) a přijdou o svou typickou lahodnou chuť. Ale ani vysoké
teploty banánům příliš nesvědčí. Při teplotách nad 18 °C banány sice zůstanou
pěkně žluté, ale plody uvnitř slupky, která může i podélně puknout, ztratí
pevnost – banány rychle měknou a nabývají až kašovité konzistence.
K čemu jsou banány vhodné?
Banány lze
v kuchyni využit ve studené i teplé kuchyni. Můžete je dusit, zapékat,
smažit i grilovat. Při přípravě sladkých jídel mohou částečně nahradit cukr.
Při přípravě těst lze
na zvláčnění použít rozmačkaný banán a částečně tak nahradit i vejce.
Banány posilují naše zdraví!
Banány obsahují vysoké hodnoty draslíku. To je prvek, který v našem těle vykonává nepostradatelnou službu. Reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle a podporuje odvodňování. To je vhodné pro ty, co rádi solí. Zároveň je draslík důležitý pro správnou funkci a zdraví našich svalů, nervů a tkání.
Přinášíme Vám několik banánových receptů:
Ovesná kaše s banány a brusinkamiBanánová pomazánka s javorovým sirupem
Pečené banány se zrmzlinou
PetraC
ChytráŽena.cz