Dobrodružné příběhy o zrodu, historii a moderní současnosti českých potravin. V pořadu Boží dar – příběhy českých potravin 3. díl se dozvíme se, jak to bylo s cukrem (Premiéra)
Cukr je důležitou surovinou pro základ většiny sladkých jídel, ale velmi záleží na jeho úpravě. Vedly se o něj nelítostné boje, byl velkou vzácností a běžnou surovinou se stal až mnohem později. Má navíc vynikající konzervační vlastnosti. Napadlo vás někdy, co že to ten náš krystalový cukr vlastně je? Jaké boje se sváděly o cukr, kdo vynalezl kostku cukru a jaké další užití má v kuchyni? Je rozdíl mezi hnědým a bílým cukrem?
Cukr je důležitou surovinou pro základ většiny sladkých jídel, ale velmi záleží na jeho úpravě. Vedly se o něj nelítostné boje, byl velkou vzácností a běžnou surovinou se stal až mnohem později. Má navíc vynikající konzervační vlastnosti. Napadlo vás někdy, co že to ten náš krystalový cukr vlastně je? Jaké boje se sváděly o cukr, kdo vynalezl kostku cukru a jaké další užití má v kuchyni? Je rozdíl mezi hnědým a bílým cukrem?
Boží dar – příběhy českých potravin 3. díl můžete sledovat 20. 11. 2020 od 17,45 hodin na ČT2!
Zdroj, foto: Česká televize