Dobrodružné příběhy o zrodu, historii a moderní současnosti českých potravin. V pořadu Boží dar – příběhy českých potravin 4. díl se dozvíme, jak to bylo s vejci (Premiéra)
Když se řekne vejce, všichni si hned představíme to slepičí. Naši předci už znali kachní nebo křepelčí vajíčka, svoje místo v kuchyni získalo i obří pštrosí vejce. Vařila se natvrdo stejně jako dnes, nebo se rozkvedlala a smažila na sádle. Bohaté vrstvy obyvatel k smaženici přidaly i nakrájené pečené maso a touto směsí plnily koblihy.
V našem prostředí zakořenil názor, že s vejci bychom to neměli přehánět, jinak se nám ucpou cévy a přivodíme si infarkt. Jak je to s cholesterolem ve vajíčkách? Máme mít strach? Co bylo dřív – vejce, nebo slepice?
Když se řekne vejce, všichni si hned představíme to slepičí. Naši předci už znali kachní nebo křepelčí vajíčka, svoje místo v kuchyni získalo i obří pštrosí vejce. Vařila se natvrdo stejně jako dnes, nebo se rozkvedlala a smažila na sádle. Bohaté vrstvy obyvatel k smaženici přidaly i nakrájené pečené maso a touto směsí plnily koblihy.
V našem prostředí zakořenil názor, že s vejci bychom to neměli přehánět, jinak se nám ucpou cévy a přivodíme si infarkt. Jak je to s cholesterolem ve vajíčkách? Máme mít strach? Co bylo dřív – vejce, nebo slepice?
Boží dar – příběhy českých potravin 4. díl můžete sledovat 27. 11. 2020 od 17,45 hodin na ČT2!
Zdroj, foto: Česká televize