Boží dar, tak se jmenuje první šestidílná řada dokumentárního cyklu, který bude věnován potravinám, ve kterém se, lépe řečeno, bude děkovat potravinám a budou oslavovány.
Po dnešním dílu Boží dar – příběhy českých potravin – slivovice nám pěkně vytráví, bude totiž věnován slivovici.
Pálit začal člověk podle historických podkladů už v neolitu. Pravdou ovšem je, že k rozvoji pálenic na našem území došlo mnohem později. Až v 17. století. Tehdy se ale pálilo hlavně ze žita. Takzvaná žitná.
Ale slivovice se začíná rodit až v dalším století. V té době totiž došlo k rozvoji pálení ovoce a také trnek. Tehdy oficiálně zazněl název Slivovice poprvé. Uvidíme historické pálenice i nejmodernější výrobu.
Boží dar – příběhy českých potravin – slivovice lze sledovat 28. 12. 2017 od 16 hodin na ČT2!
Zdroj, foto: Česká televize