Broskvoň obecná je opadavý menší strom, s bohatou korunou, který dorůstá do výšky 8 m. Kvete v březnu, dubnu a květnu. Plodem je broskev tvořená peckou uprostřed. Sladká dužina má většinou oranžovou barvu a obsahuje vysoký podíl vody. Když je plod zralý, má narůžovělou až načervenalou barvu. Známe spoustu kultivarů broskvoně obecné. Podle klimatu a kultivaru probíhá sklizeň broskví od konce května až do srpna, někdy až do září. Broskve se sklízejí zralé, po utržení už nedozrají.
Broskve se dělí na dvě velké skupiny:
Oddělitelné od pecky - dužina se dá velmi snadno oddělit. Neoddělitelné od pecky - dužnina se nedá snadno oddělit. Rozdíl mezi těmito skupinami není jenom v barvě dužniny, ale také v chuti.
Pěstování
Některé kultivary snesou dobře pokles zimních teplot. Závisí na druhu. Určité kultivary jsou choulostivější. V létě potřebují broskve spoustu slunce a světla, aby dozrály. Největším nepřítelem broskví jsou jarní mrazíky, protože broskve kvetou velice brzy už v březnu. Pokud teplota klesne pod bod mrazu, květy zmrznou. Rostou dobře na jihu, jihozápadě a jihovýchodě. Ke svému růstu vyžadují výživné, teplé a přiměřeně vlhké půdy. U některých odrůd dochází vlivem sucha a slunce v době zralosti k praskání pecek. I tyto broskve se dají využít k různým kuchyňským účelům.
Broskve a naše zdraví
Broskve jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahují provitamín A, vitamín C a B. Z minerálů především draslík, vápník, železo, zinek, hořčík a kyselinu listovou. Mají příznivý vliv na naše zažívání. Posilují imunitní systém. Podporují správnou činnost ledvin a nervového ústrojí. Pro velmi nízký obsah cukru jsou vhodné při redukčních dietách. Mají mírný projímavý účinek. Působí léčivě při bronchitidách, kašli a astmatu. Příznivě působí na krevní oběh, cévy i srdce.
Použití broskví
Pro cenný obsah vitamínů a minerálů je konzumujeme nejčastěji v čerstvém stavu. Můžeme z nich připravovat různé ovocné saláty, použít jako přílohu k drůbežímu a vepřovému masu. Jsou výborné na koláče a jiné moučníky. Můžeme je zavařovat, mrazit, připravit marmeládu nebo džem. Děláme z nich šťávy, sirupy a mražené dřeně. Nakládají se do alkoholu a dá se z nich připravit vynikající broskvové víno.
Nektarinky
Nektarinky jsou považovány za jakési sestry broskví. Na rozdíl od nich mají hedvábně hladkou slupku. Podobně jako broskve i nektarinky jsou bělomasé či žlutomasé a dužina může lpět na pecce nebo být volná. V zásadě jsou nektarinky menší než broskve a většinou sladší. V případě broskví i nektarinek se nedoporučuje uchovávat je v chladničce. Měly by se skladovat při pokojové teplotě, jinak ztrácejí svou vynikající chuť i aroma.
ChytráŽena.cz