Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jednoduchá péče o chladničku

8. 07. 2010 | Domácnost

Chladničky slouží k prodloužení životnosti potravin, které teplem podléhají zkáze. Díky nim lze uchovat potraviny delší čas v čerstvém stavu, takže je můžeme nakupovat i několik dní před jejich přípravou.

 

Kde chladničky neumisťujeme

Chladničky nikdy neumisťujeme v blízkosti tepelných zdrojů /např. radiátorů/ a nemělo by na ně nikdy svítit slunce.

 

Odmrazování

Občas je vypínáme, necháme je odmrazit. Při odmrazování není nutné čekat, až led po několika hodinách odtaje sám. Jde  to rychleji, když použijeme třeba hrnec s vroucí vodou. Vzhledem k tomu, že vnitřek lednice bývá z plastu, raději ho postavíme na dřevěné prkénko.

 

Mytí chladničky

Při mytí chladničky je třeba vyndat všechny potraviny. Chladničku umyjeme octovou vodou nebo savem. 

Vhodná je i voda s přídavkem jedlé sody, která odstraní všechny nečistoty.

Po vysušení jí necháme vyvětrat. Gumové těsnění na dveřích chladničky umýváme teplou vodou a občas je potřeme glycerinem.

 

Odstraňování zápachů

Důvodů, proč se z chladničky nese nevábná vůně, může být několik. Buď zde skladujeme příliš aromatické potraviny, nebo se nám uvnitř může něco kazit.

Zápach z chladničky odstraníme tím, že do ní vložíme nádobu s trochou octa nebo jedlé sody.

Také plátky citronu dobře pohltí pach  z lednice.

 

Co do chladničky nedáváme

Do chladničky nikdy nedáváme horké jídlo, omezíme tím tvoření baktérií.

 

Důležité je také skladování jídel v lednici.

Hotová jídla se skladují na horní polici, pak následují ryby, maso, mléčné výrobky.

Ovoce, saláty a zelenina se mají skladovat v nejteplejší části lednice, nejlépe v zásobnících zcela dole.

Syrové a vařené potraviny skladujeme odděleně, zmenší se tak riziko kontaminace. Vařená jídla dáváme na horní polici a syrové potraviny do spodní police.

 

Tyto jednoduché rady vám poskytnou, jak udržet čerstvé potraviny co nejdéle svěží a bez zápachů. 

 

Marta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jen do mě!!! Už ji potřebuji odmrazit, copak můžu, vedra jako ....., kam to dám...??? Také to nesnášímSmajlíkSmajlíkSmajlík, neber to špatně, psala jsem s nadsázkou, je to hezky napsané!!!
Obrázek uživatelky
profil
Já dám do lednice hrnec s vařicí vodou a zavřu lednici ale musí se vyndat všechny potraviny a za chvíly je rozmrazená.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
v domácnosti, kterou dělám nejméně ráda, tak je to odmrazování ledničky.
Vím, že když je v ní námraza, že je i větší spotřeba energie. Vím, že když se občas neumyje, tak to je v ní cítit. Ale dělám tu práci s odporem.
Abych urychlila odmrazení, tak používám u mrazničky fén.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles