Chladničky slouží k prodloužení životnosti potravin, které teplem podléhají zkáze. Díky nim lze uchovat potraviny delší čas v čerstvém stavu, takže je můžeme nakupovat i několik dní před jejich přípravou.
Kde chladničky neumisťujeme
Chladničky nikdy neumisťujeme v blízkosti tepelných zdrojů /např. radiátorů/ a nemělo by na ně nikdy svítit slunce.
Odmrazování
Občas je vypínáme, necháme je odmrazit. Při odmrazování není nutné čekat, až led po několika hodinách odtaje sám. Jde to rychleji, když použijeme třeba hrnec s vroucí vodou. Vzhledem k tomu, že vnitřek lednice bývá z plastu, raději ho postavíme na dřevěné prkénko.
Mytí chladničky
Při mytí chladničky je třeba vyndat všechny potraviny. Chladničku umyjeme octovou vodou nebo savem.
Vhodná je i voda s přídavkem jedlé sody, která odstraní všechny nečistoty.
Po vysušení jí necháme vyvětrat. Gumové těsnění na dveřích chladničky umýváme teplou vodou a občas je potřeme glycerinem.
Odstraňování zápachů
Důvodů, proč se z chladničky nese nevábná vůně, může být několik. Buď zde skladujeme příliš aromatické potraviny, nebo se nám uvnitř může něco kazit.
Zápach z chladničky odstraníme tím, že do ní vložíme nádobu s trochou octa nebo jedlé sody.
Také plátky citronu dobře pohltí pach z lednice.
Co do chladničky nedáváme
Do chladničky nikdy nedáváme horké jídlo, omezíme tím tvoření baktérií.
Důležité je také skladování jídel v lednici.
Hotová jídla se skladují na horní polici, pak následují ryby, maso, mléčné výrobky.
Ovoce, saláty a zelenina se mají skladovat v nejteplejší části lednice, nejlépe v zásobnících zcela dole.
Syrové a vařené potraviny skladujeme odděleně, zmenší se tak riziko kontaminace. Vařená jídla dáváme na horní polici a syrové potraviny do spodní police.
Tyto jednoduché rady vám poskytnou, jak udržet čerstvé potraviny co nejdéle svěží a bez zápachů.
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz