Pozor bychom měli dávat především na materiál, z něhož jsou hrnce a pánve vyrobeny, a na teplotu, při jaké pokrmy vaříme. Italský Národní výzkumný ústav totiž přišel na to, že špatný způsob použití hrnců může mít škodlivé následky, při čemž vycházel z testu, ve kterém se zaměřil zejména na teflonové nádobí.
Na základě výsledků pak doporučil takové hrnce stáhnout do roku 2015. Ovšem teflon není jediným nevhodným materiálem v kuchyni. Jaká jsou tedy konkrétní rizika jednotlivých materiálů?
Teflon
Teflonové nádobí je oblíbené hned z několika důvodů – není příliš drahé, snadno se umývá a je ideální pro rychlou kuchyni. Zároveň však představuje největší nebezpečí pro zdraví. Ať už jsou hrnce na zbylých plochách vyrobeny z oceli, litiny či hliníku, dno mají všechny z tzv. polytetrafluoroethylenu (PFTE), což není nic jiného než právě teflon.Pokud se tato vrstva poškodí nebo rozpálí na příliš vysokou teplotu (okolo 260°C), začne uvolňovat toxické – a pravděpodobně karcinogenní – látky. Rada tedy zní: používejte teflonové hrnce opravdu spíše pouze pro rychlou kuchyni a ne například pro pečení bifteků (dno se snadno přehřeje).
K míchání jsou nejvhodnější dřevěné vařečky, protože kovové nástroje mohou teflon snadno poškrábat. Totéž platí o drátěnce, které byste se měli při mytí rozhodně vyhnout – stačí jemná houbička, voda a mycí prostředek. Jakmile dojde k narušení teflonové vrstvy, buď ji vyměňte (je-li to možné), anebo již hrnec raději k vaření nepoužívejte.
Pocínovaná měď
Pánve z pocínované mědi nesnesou vysoké teploty – měď se začne tavit a může proniknout i do pokrmu. Po požití může vyvolat průjem a zvracení a v dlouhodobém měřítku nevratně poškozuje játra. Používáte-li tedy takové nádobí, snažte se nepřesáhnout teplotu 250°C a dejte pozor, abyste prázdnou nádobu nenechali dlouho na rozpálené plotně – dojde tak k přehřátí materiálu. K umývání jsou nevhodné drsné houby a mycí prostředky v prášku.Hliník
Hliníkové nádobí už naštěstí není tak rozšířené jako dříve – hliník je totiž toxický pro centrální nervovou soustavu. Nicméně stále je to velmi oblíbený materiál k balení potravin. V takovém případě dbejte na to, aby pokrmy, které do tzv. alobalu vkládáte, nebyly příliš kyselé ani slané.Ocel Inox
Ocel dobře reaguje na vysoké teploty a z tohoto pohledu se tedy jedná o nejbezpečnější materiál, který se skvěle hodí například k přípravě masa a ryb. Bez problémů můžete používat kovové nástroje a při mytí se nemusíte bát ani mycích prostředků v prášku.Litina
Zde platí něco podobného jako v případě oceli – i litina dobře odolá vysoké teplotě. Zde bychom ale měli být poněkud opatrnější - pokud se hrnec poškodí, mohou se v něm začít hromadit připálené pokrmy, které jsou toxické. Ovšem seškrabovat je to nejhorší, co můžete udělat – nádobu tak pouze ještě více poškrábete.Zdroj: SOS
ZUZI
ChytráŽena.cz