Odkrajujeme pouze spodní dřevnatou část. Když jemně nařízneme konec výhonku, měla by vytékat bílá tekutina, podle toho poznáme, že je chřest čerstvý. Nejkvalitnější je část od špičky hlavičky. Patří mezi dietní zeleninu, která je vhodná při redukční dietě.
Pěstování chřestu

Chřest a naše zdraví
Léčivé účinky chřestu byly známy už v minulosti. Má velice vysokou výživnou hodnotu a přitom málo kalorií, proto se dobře hodí při redukčních dietách. Obsahuje velké množství vitamínu E, a C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou. Ze stopových prvků je to především draslík, zinek, železo a jód.Má příznivý vliv na naše zažívání. Pomáhá pročišťovat organismus při jarních očistných kůrách. Patří mezi elixír mládí, zabraňuje předčasnému stárnutí buněk. Působí dobře na cévy, krvetvorbu, nervový systém a spánek.
Pomáhá také lépe se soustředit. Prospívá kůži, jeho účinky ocení lidé trpící kožními ekzémy a akné. Lidé s překyselením žaludku by měli chřest konzumovat jen zřídka.
Chřest v kuchyni
V kuchyni má chřest mnohostranné použití. Lze ho konzumovat za syrova, ale i tepelně upravený. Je výborný do zeleninových salátů, na obložené mísy a chlebíčky. Můžete ho vařit a také zapékat. K nejšetrnějším úpravám patří vaření v páře. Můžeme si ho připravit v pařáčku s petrželovým máslem. Zapečený v troubě se sýrovou omáčkou. Přidáváme ho jako přílohu k masovým pokrmům, do těstovin a na pizzu. Dá se také konzervovat do slaného nálevu. Vynikající je také samotný, s postrouhaným sýrem nebo přelitý trochou rozpuštěného másla.
Chřest patří mezi výživnou a zdravou zeleninu, která by neměla chybět v našem jídelníčku.
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz