Pěstuje se nejen jako ozdoba zahrad, ale také jako léčivá rostlinka, která pomáhá při léčení různých nemocí. Obsahuje spoustu účinných látek, prospěšných pro naše zdraví. Sbíráme květ, listy, semeno, všechny tři části jsou v čerstvém stavu jedlé.
Pěstování

Kvetoucí dobroty
Čerstvé květy i listy lichořeřišnice mají přitažlivý vzhled i chuť, přidávají se do jarních salátů, působí proti jarní únavě. Listy i plody mají zvláštní kořeněnou chuť, připomínající křen. Můžeme je položit na chleba s máslem, nebo přidávat do různých vaječných a syrových pomazánek. Používáme také při zdobení studených mís, nápojů, které lahodí oku a také chuti. Pupeny, nezralá semena se nakládají do kyselého nálevu a užívají se pak jako nepravé kapary. Využívají se také k ochucování jídel i po tepelné úpravě.Léčí a také uzdravuje
Patří mezi silné přírodní antibiotikum, které léčí všechny druhy zánětů. Zejména záněty močových cest a ledvin. Pomáhá při léčbě salmonely. Jejich užíváním můžete zkrátit dobu léčby. Používá se při chronických zánětech plic. Bylinku používáme ve formě nálevu a tinktur. Nálevy a tinktury se také používají jako desinfekce při poranění kůže a různých kožních zánětech. Rostlinka je velmi účinná při vypadávání vlasů a proti lupům.Sběr a sušení
Na sušení sbíráme květ, nať i semeno, od června do září. Bylinky můžeme sušit doma a také venku. Teplota na sušení by neměla přesáhnout 40°C. Po usušení můžeme bylinky uskladnit do vzduchotěsných uzavíratelných nádob, stačí obyčejné šroubovací sklenice. Pokud jsou sklenice z průhledného skla, je lepší je umístit mimo dosah slunečních paprsků, někde do temnější části místnosti.Lichořeřišnice patří mezi vděčné letničky, které jsou nenáročné na péči, potěší oko svou krásou a prospějí našemu zdraví.
Autor: marta